Případ, který ve středu řešil královéhradecký Krajský soud, má poněkud bizarní zápletku.

Pětatřicetiletá matka pěti nezletilých dětí koncem roku 2013 podle obžaloby nabídla mladému muži ve Svitavách, aby v Nizozemsku uzavřel sňatek s dívkou z Afriky, a pomohl jí tak legalizovat její pobyt v Evropě. Muž, který byl v té době ve finanční nouzi, za to měl inkasovat pět až sedm tisíc eur.

„Odcestovali jsme do Holandska, ale už předtím jsme museli zastavit telefony, abychom měli na jízdenku," řekl včera u soudu svědek.

V Amsterodamu se však dozvěděl, že svatba se uskuteční ve venezuelském Caracasu. Dostal letenku, odletěl, ale v Caracasu se týden nic nedělo, a pak mu Kandrová zatelefonovala, že ze svatby sešlo, ale že dostane finanční náhradu. Požádala, ho také aby jí přivezl dárky od jejího kamaráda Johna. „John mi dal do kufru knihu zabalenou ve fólii a nějaké vzorky látek," uvedl svědek.

To, že s dárky není všechno v pořádku, zjistil na pařížském letišti, kde si ho vzali stranou.

Dárky od Johna

„U knihy se jim nezdála váha, proto ji rozbalili. Když jsem viděl, jak jsou stránky slepené, věděl jsem, že je zle," řekl smutně muž.

Ukázalo se, že v „dárcích" se skrývá 3,3 kilogramu kokainu. Nešťastný kurýr strávil ve francouzské věznici naštěstí jen pět dní, a pak byl propuštěn.

I včera u soudu bylo zřejmé, že je na Kandrovou stále velmi rozezlen. Když se totiž konečně vrátil domů, zjistil, že v době, kdy byl pryč, namluvila jeho družce, kterou v Česku zanechal s měsíčním miminkem, že její přítel má v jižní Americe novou rodinu a rozhodně se nemíní vrátit.

Státní zástupce navrhl pro Kandrovou deset až 11 let vězení, její obhájkyně naopak žádala aby ji soud zprostil viny.

„Důkazy jsou jasné," prohlásil předseda senátu Jiří Vacek a poslal Kandrovou do vězení. Rozsudek zatím není pravomocný.

Omluvila se, vdala se - a uprchlaHlavní líčení se Sofií Kandrovou, tehdy ještě Trejbalovou, mělo začít v lednu. Obžalovaná se tehdy omluvila kvůli nemoci v rodině. K dalšímu jednání už však nedorazila. Svých pět dětí, z nichž jedno nemá ještě ani rok, nechala u své matky a zmizela. Středeční vyhlášení rozsudku se tedy konalo bez ní. Policie po ženě vyhlásila pátrání, ale zatím bezvýsledně. Je možné, že utekla do Holandska za svým černošským přítelem, s nímž má dvě děti a s nímž organizovala pašování drog.