Rozepře se týká situace 
v Odborovém svazu pracovníků obchodu. Jeho bývalá pracovnice a členka výkonného výboru Šárka Hiršová 
z Bolehoště nedaleko Třebechovic pod Orebem napsala otevřený dopis, v němž kritizovala vedení svazu.

List se na veřejnosti objevil v listopadu 2011, její pracovní poměr ve svazu skončil přibližně dva měsíce předtím.

Civil vs. trest
Případ odborové rozepře spadá do civilního práva. Vraždy, podvody, znásilnění atd. do trestního. Jak jsou charakterizovány?
Civilní: V obecném smyslu předpisy upravují závazný postup soudů při řešení sporů a poskytování ochrany ohroženým a porušeným subjektivním právům a jiným zákony chráněným záj-mům účastníků řízení.
Trestní: Určuje, jaká společensky škodlivá jednání jsou trestnými činy, jaké jsou sankce za jejich spáchání a jak stát spáchání zjišťuje a trestá.

Proto ji teď  žalují Renáta Burianová, nynější předsedkyně svazu, tehdy místopředsedkyně, a Petr Voslař, který byl v té době nejvyšším představitelem spolku.

Hiršová měla podle žaloby zareagovat, protože už jí vedení svazu odmítlo vysvětlovat důvody ukončení smlouvy a také přestala dostávat podklady týkající se jednání výkonného výboru.

„Je to zlobná reakce. Nařkla vedení z vydírání a uplácení. Je to nepravdivé, mou klientku to poškozuje," uvedl právní zástupce nynější předsedkyně Burianové.

V případě bývalého šéfa Voslaře je reakce totožná. Právě kvůli tomu krajský soud sloučil obě žaloby v jednu a projednává je jako totožný případ.

„Naznačila, že nefungovala kontrola výše mzdy a odměn předsedy," doplnila obžaloba. To je tedy další důvod, proč Burianová s Voslařem požadují po žalované Hiršové omluvu a také odškodnění za nemajetkovou újmu. A to 50 tisíc korun.