Šmída se rozešel s dívkou, proto pil. A na to logicky potřeboval peníze. Kvůli tomu začal třiadvacetiletý muž původem z Prostějova loupit ve východočeském regionu. „Vedly ho k tomu osobní důvody," poznamenal státní zástupce Milan Vacek.

„Nevěděl jsem, co mám dělat," snažil se vysvětlit, proč se dostal až před soud. „Byl to zkrat, neunesl jsem rozchod," doplnil.

U soudu se přiznal, že provedl všechny činy, z kterých je obžalován. Jde celkem o tři případy, jež jsou klasifikovány jako mírnější krádež a dvě loupeže. Za to mu hrozí dvanáct let.

A jaké další kauzy jsou na programu soudu?

Například případ Martina Jordy, který je obžalován 
ze vskutku velkého podvodu, jeho údajný zločin je vyčíslen na 25 milionů korun.

„Dne 12. 5. 2005 v notářské kanceláři v Chrudimi v postavení jednatele firmy Spiranthes s.r.o., v úmyslu získat pro sebe, či další osoby, neoprávněný majetkový prospěch, převzal jako zálohu kupní ceny od jednatele firmy Trinor s.r.o., , Ing. J. Č., částku 25. 000. 000 Kč pod příslibem, že na podkladě rámcové kupní smlouvy, uzavřené mezi oběma shora uvedenými firmami dne 1. 4. 2005, bude firma Spiranthes s.r.o. dodávat 
v době od 15. 5. 2005 do 31. 12. 2005 firmě Trinor s.r.o. betonářskou ocel, ač mu bylo v době převzetí peněz zřejmé, že dohodnuté dodávky se neuskuteční," píše se ve zkrácené obžalobě.

„K čemuž také posléze došlo, přičemž převzaté finanční prostředky odběratelské firmě Trinor s.r.o. k její škodě ve výši 25 000 000 Kč nevrátil, když s nimi naložil blíže nezjištěným způsobem," pokračuje obvinění. Za tento skutek horzí Jordovi až destileté vězení.

Znásilňoval? Sváděla mě, říká
Muž ze Svitavska Oldřich H. čelí drsné obžalobě: Měl minimálně dvakrát znásilnil nezletilou dceru své přítelkyně. Proces s ním se opět vrací ke královéhradeckému krajskému soudu.
„Netrpí duševní chorobou v pravém slova smyslu, ale je osobností nezdrženlivou, nezodpovědnou a disociální," popsal znalec z oboru sexuologie a psychiatrie. Přesto je muž obžalován
z těžkého zločinu a hrozí mu až  dvanáctiletý trest. „Moc dobře znal věk dívky," ujistila státní zástupkyně Lucie Žabková, že Oldřichu H. muselo být jasné, čeho se dopouští.
„Sváděla mě, měla sexuální zkušenosti třicetileté ženy," řekl obžalovaný a poukazoval na její promiskuitu: „Svěřovala se mi 
s kým spala, prý i s bratry." Ona vypověděla opačně.