Sporný prodej pivovaru

V pondělí se před soud postaví zástupci náchodského pivovaru a pivovaru Holba,  který se domáhá, aby smlouva o prodeji, uzavřená mezi městem Náchod a libereckou firmou LIF, byla prohlášena za neplatnou.

Holba byla jedním z neúspěšných uchazečů o koupi náchodského pivovaru.

V tomto případu hradecký krajský soud již jednou rozhodl. V loňském roce žádost Holby zamítl.

Pokud by soud firmě Pivovar Holba vyhověl a smlouvu označil za neplatnou, hrozilo by, že LIF by musel vrátit pivovar a město peníze.

Radnice však 150 milionů korun, které za pivovar dostala, už nemá.

Kde jsou peníze 
z klubu?

O den později se k soudu vrátí bývalý ředitel sdružení Klub hurá kamarád z Pardubic David Matýsek.  Bude se zpovídat z obžaloby rozsáhlého dotačního podvodu za téměř sedm milionů korun.

Tehdejší machinace vyšetřovala až do loňského roku protikorupční policie. Matýskovi v případě prokázání viny hrozí pět až deset let vězení. Podle spisu, který čítá i s přílohami více než 30 000 listů, Matýsek v období 2001 až 2007 jako pracovník Klubu hurá kamarád neoprávněně odčerpal peníze z již poskytnutých dotací.

Dále podle obvinění manipuloval s účetními doklady tak, že jeden náklad byl v rámci různých dotačních titulů proplacen vícekrát.

Opravdu si Romana Z. nic nepamatuje?

Ve středu bude soudce Miroslav Mjartan pokračovat v rozplétání případu čtyřnásobné vraždy dětí v Širokém Dole na Svitavsku.

Podle spisu se jí měla dopustit sedmatřicetiletá Romana Z., která v prvním zářijovém týdnu měla zavraždit čtyři své děti ve věku od dvou měsíců do osmi  let. Romana Z. od začátku tvrdí, že si vůbec na nic nepamatuje. Dokonce ani na to, že nějaké děti kdy měla.

To, zda si žena nemůže opravdu nic z osudného dne vybavit, nebo jen hraje na soud „divadýlko,“ by měli od středy soudu objasňovat přivolaní soudní znalci.

Romaně Z. v případě prokázání viny hrozí až výjimečný trest vězení.