Vrchní soud v Praze v pátek potvrdil sedm let vězení vyměřených vloni hradeckým krajským soudem Adamu Filusovi, který zkrácením daně při dovozu a prodeji tabákových listů způsobil státu škodu 145 milionů Kč. Zrušil mu však pětileté vyhoštění ze země.

Devětapadesátiletý muž původem z Polska u soudu nevypovídal, jeho obhájce však uvedl, že nešlo o prodej tabáku ke kouření, tudíž se na něj tehdejší zákon o spotřebních daních nevztahoval. O otázku podléhání nemletého tabáku spotřební daně za tabák šlo ostatně v celém sporu. Rozhodnutí soudu je pravomocné.

„Šlo o výrobu tabáku ke kouření, což spočívalo ve veškeré manipulaci s tím tabákem" uvedl předseda senátu Marcel Ječný.

Ke zrušení trestu vyhoštění přihlédl i k tomu, že Filus nebyl dříve trestán. Vrchní soud dnes nerozhodoval o náhradě škody, spotřební daň je totiž vymáhána v rámci daňových řízení.

Podle verdiktu královéhradeckého soudu Filus zkrátil daň při obchodování s více než 70 tunami tabáku. Většinu do Česka dovezl od července 2013 do srpna 2014. Tabák přesypal do menších pytlů, někdy ho i načechral a zvlhčil, a poté ho rozvážel do svých provozoven po celé republice jako hnojivo či stelivo. V prodejnách zákazníci mohli tabák za poplatek nařezat či nadrtit.

Filus se podle svého obhájce Františka Výmoly domníval, že listy tabáku dani nepodléhají. Do roku 2015 to totiž podle něj v zákoně o spotřebních daních nebylo specifikováno. Řekl také, že není jediný důkaz, že by Filusovy tabákové listy byly využívány ke kouření.  Jenže s tímto argumentem neuspěl: O tom, že tabák bude ke kouření využíván, svědčí podle žaloby například řezačky v obchodech.