Podle obžaloby bývalý automobilový závodník Martin Koloc a čtyři někdejší manažeři Rubeny – Milan Šnajdr, Ladislav Šafařík, Otakar Svatoš a Josef Klimeš – uzavírali v letech 1991 až 1993 pro firmu nevýhodné smlouvy, a připravili tak společnost o asi 250 milionů korun. Trestní řízení je proti Kolocovi vedeno jako proti uprchlému. Údajně pobývá na Seychelách a ve Spojených arabských emirátech.

Hradecký krajský soud případ projednával již v minulosti ve dvou samostatných hlavních líčeních. Nejdříve v listopadu 2006 potrestal bývalého generálního ředitele Rubeny Milana Šnajdra šesti a půl lety vězení, jeho společníci Klimeš, Svatoš a Šafařík odešli od soudu s tresty v délce pět a čtyři roky.

Poté odvolací vrchní soud rozsudek zrušil a vrátil do Hradce k dalšímu projednání. V srpnu 2008 krajský soud všechny čtyři manažery Rubeny osvobodil. Stejný senát poté zprostil obžaloby i Martina Koloce, proti němuž byl proces veden samostatně.

I tyto oba verdikty odvolací vrchní soud zrušil a od dubna letošního roku začalo nové hlavní líčení, tentokrát se všemi pěti aktéry údajného vytunelování Rubeny.

Státní zástupkyně Ilona Kufčáková i v dnešní závěrečné řeči trvala na obžalobě. „Je nepochybné, že obžalovaní svou trestnou činnost prováděli koordinovaně,“ uvedla. Kufčáková také navrhla senátu, aby obžalovaným uložil tresty v první polovině zákonné trestní sazby, která je od pěti do deseti let.

Obžalovaní a jejich obhájci naopak trvali na tom, že nebylo dokázáno, že se trestného jednání dopustili, a žádali zproštění obžaloby. „Znalecké posudky prokázaly, že Rubeně žádná škoda nevznikla, ani nehrozila,“ uvedl například Vladislav Ježek, který obhajuje Šnajdra a Svatoše.

Milan Šnajdr upozornil, že se vyšetřování a projednávání případu vleče již sedmnáct let. To je podle něho v rozporu s Evropskou úmluvou o lidských právech. „Stále věřím, že soud nemůže rozhodnout jinak než v náš prospěch. Očekávám, že se státní zástupkyně znovu odvolá, proto chystám podání žaloby do Štrasburku,“ konstatoval dnes bývalý generální ředitel Rubeny Náchod.