A ejhle. Slavný návrat se u některých rodin mění při pohledu na „vybílený" byt v okamžiky zmaru.

Například v loňském roce se v červenci a srpnu vrátilo do vykradených obydlí sedmasedmdesát rodin. „Za tyto dva loňské měsíce jsme řešili šestadvacet vloupání do rodinných domů a šesti bytů," řekl tiskový mluvčí pardubických policistů Jozef Bocán.

Podobný počet zaznamenali i policisté v Královéhradeckém kraji, kde bylo o prázdninových měsících vykradeno 36 rodinných domů a devět bytů.

Nedávejte zlodějům žádnou šanci

Vykradení bytu nebo rodinného domu se nedá nikdy vyloučit, přesto existuje celá řada možností, jak můžete pravděpodobnost vykradení minimalizovat.

Můžete ovšem podniknout taková opatření, která nejsou finančně náročná. Základem je požádat někoho o vybírání schránky, která by naplněna dopisy a dalšími tiskovinami mohla potenciálnímu zloději prozradit, že nikdo není doma. „Proto je dobré před odjezdem na dovolenou požádat souseda nebo někoho z blízkých známých, aby vám vybírali poštovní schránku, a nebo požádat doručovatelku, aby  neházela dopisy do schránky a nechávala je na poště," uvedla mluvčí krajských policistů Lenka Burýšková. Také nezatahujte rolety nebo žaluzie v celém bytě, ve dne jsou jasným znamením, že byt je prázdný.

V případě rodinného domu nenechávejte venku žebříky a jiné nástroje, které by zloději mohly ve vloupání pomoci.

„Pokud máte v bytě peníze, vkladní knížky a zlaté šperky, můžete si v některém z peněžních ústavů pronajmout bezpečnostní schránku. Zloději kradou především takové cenné věci, které mohou snadno a rychle zpeněžit. Proto je důležité opsat si u těchto věcí výrobní čísla nebo si tyto věci označit. Můžete si pořídit pečlivou fotodokumentaci všech cenných předmětů, sbírek, šperků či celého bytu," radí  mluvčí Bocán.

Důležité pro prevenci jsou kvalitní bezpečnostní dveře včetně zárubní. „V případě, že zjistíte vloupání do bytu, oznamte věc neprodleně policii na linku 158 nebo nejbližšímu obvodnímu oddělení, aby měl pachatel co možná nejmenší náskok. V bytě nikdy neuklízejte, neluxujte nebo nestírejte prach, tím by došlo k poškození důležitých stop vedoucích k zadržení pachatele," uvedla mluvčí Burýšková s tím, že tyto rady se netýkají jen prázdnin.

Abeceda prevence před vykradením

A – Abyste během dovolené  nebyli vykradeni, nepodceňujte preventivní opatření;
B – Balkonová okna a dveře zabezpečte zámkem s bezpečnostní vložkou;
F – Fólie na oknech zvyšuje bezpečnost oken, slouží jako mechanická zábrana;
K – Kryt zámku, kování – ochraňuje vložku proti překonání, bezpečnostní kování je nejvyšším stupněm ochrany;
L – Lákadlem pro zloděje je nezabezpečený objekt;
M – Mříže zvyšují bezpečnost oken i dveří;
O – Okna společně s dveřmi patří mezi nejčastější místa, kudy vniká pachatel;
R – Rolety chrání vaše soukromí, po dobu dlouhodobé nepřítomnosti se však doporučuje mít je roztažené;
Ř – Řetízek na dveřích zvyšuje vaše bezpečí;
S – Schránka na poštu – požádejte sousedy, aby vám po dobu vaší nepřítomnosti vybírali poštu;
T – Tvrzené sklo  je jedním 
z bezpečnostních prvků na oknech;
U – Uzamčené dveře  – jsou při odchodu vždy samozřejmost. Zamykejte, i když opouštíte svůj domov na velmi krátkou dobu!;
Z – Zámek – bezpečný dveřní zámek musí být odolný vůči násilí a měl by být opatřen bezpečnostní vložkou nebo klíčem trezorového typu.
Zdroj: Policie ČR