Hlavní líčení začalo loni v prosinci a je zdlouhavé, protože podle obžaloby je v případu 71 poškozených. Někteří dnes navíc žijí v zahraničí a je pro ně obtížné se k soudu dostavit.

Ve čtvrtek jako poškození vypovídali členové rodiny, která se dlouhá léta přátelila s Brožovými rodiči a bratrem. Kvůli Brožovi přišli o několik milionů korun.

„Obžalovaného znám od jeho pěti let, ještě jako malého kloučka,“ řekla starší žena. Půjčila mu sto tisíc korun a její dcera, která k soudu musela přijet z Německa, 50 tisíc korun. „Půjčila jsem mu to s dvacetiprocentním úrokem, půjčka měla být splatná do tří měsíců. Bylo mi to trošku podezřelé, ale věřila jsem mu,“ vypověděla svědkyně.

Její bratr Brožovi půjčil dokonce 3,5 milionu korun. Zpočátku to bylo bez záruky, později mu obžalovaný jako zástavu přislíbil byt v Praze. Zůstalo však jen u slibů.

Podle státního zástupce Jiřího Viesnera musel Brož od začátku vědět, že své závazky nebude moci splatit. „Vyvolával u poškozených dojem vlastní solventnosti, kterou podporoval tvrzením, že je spoluvlastníkem a účastníkem na provozování zemědělské farmy a s ní spojené bioplynové stanice v obci Květinov,“ píše se v obžalobě. Navíc Brož tvrdil, že pracuje na ministerstvu zemědělství. Hrozí mu až desetiletý trest vězení.