Osm lidí obvinili detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) z poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu ve stádiu pokusu.

„Případ souvisí s realizací projektu  Rozšíření kapacit a zkvalitnění služeb hotelu Bohemia Chrudim financovaného z Regionálního operačního programu (ROP) NUTS II Severovýchod pro období 2007 – 2013," potvrdil státní zástupce Adam Borgula z Vrchního státní zastupitelství v Praze.

Po zatčení se spekulovalo, že případ má souvislost s vyšetřováním zakázky na opravu  Národního hřebčína v Kladrubech. Ten ale neměl být financován z ROP Severovýchod.

Možným spojením ale může být firma Metrostav, která opravovala chrudimský hotel a je vyšetřována v souvislosti s kladrubským hřebčínem.

Kvůli oběma případům zasahoval loni na jaře ÚOOZ na radnici v Chrudimi a Regionální radě regionu Severovýchod v Hradci Králové.

Obvinění padlo 
také v hřebčíně

Kvůli tendru v hřebčíně policie obvinila ze sjednání výhody a z pletichy při zadávání veřejné zakázky a z pokusu o poškození finančních zájmů EU devět lidí. Mezi tehdy obviněnými jsou manažeři stavebních firem Enteria, Geosan Group, Strabag nebo Metrostav či Simona Voňková, dřívější zastupující ředitelka hřebčína.

Společnost Homa holding, která chrudimský hotel vlastnila, získala v roce 2012 dotaci 43 milionů korun na modernizaci hotelu z ROP Severovýchod.

Homa holding od smlouvy na poskytnutí dotace letos v březnu odstoupil a později ji majitel i s hotelem prodal jiné firmě.