Voříšek jen o vlásek unikl výjimečnému trestu. Státní zástupkyně Lenka Faltusová řekla, že jej nenavrhla, protože podle znalců je náprava obžalovaného, byť v omezené míře, možná. Vražda se stala těsně před Vánocemi roku 2015. Na Trutnovsku se ztratil šestapadesátiletý podnikatel a jeho rodina se na Štědrý den obrátila na policii. Za necelých 24 hodin policisté muže nalezli, byl už však mrtev a navíc bylo jasné, že zemřel na následky množství bodných ran. Ve stejné době už policisté měli i Voříška. Zpočátku vše zapíral.

Zpronevěřil miliony a vraždil. Dostal 19 let

V době, kdy k vraždě došlo, už policie Voříškovy zpronevěry vyšetřovala. Podnikatel to věděl, a proto požádal účetního, aby mu ze 14 milionů zpronevěřených peněz vrátil alespoň dva miliony korun. Voříšek mu to slíbil, ale když vrácení peněz dlouho odkládal, uskutečnila se kvůli tomu před Vánocemi schůzka.

Voříšek nalákal podnikatele k sobě domů, a tam mu podle obžaloby zasadil 39 ran nožem. Místo činu vyčistil savem, mrtvé tělo zabalil do igelitových pytlů a chtěl je přenést do podnikatelova auta. To se mu však nepodařilo, a tak mrtvého schoval do dřevníku na zahradě. Při domovní prohlídce policii úkryt ukázal.

Obžalovaný ve svých výpovědích tvrdil, že peníze chtěl vrátit. Podnikatel mu však prý začal vyhrožovat a vydírat ho hrozbami, že si na něj najme vymahače a že ublíží jeho manželce. To Voříška údajně rozrušilo tak, že vzal nůž a začal muže bodat.

Obhájce obžalovaného: Nebyla to vražda

Na základě jeho tvrzení žádal Voříškův obhájce Daniel Rada, aby jeho klient nebyl souzen za vraždu, ale jen za zabití. „Incidentu předcházelo zvlášť zavrženíhodné jednání poškozeného, byla tam slyšena i slova o nátlaku," řekl obhájce.

Této verzi soud neuvěřil. „Poškozený ho fyzicky nenapadl, přesto vzal obžalovaný do ruky nůž," řekl ve čtvrtek předseda senátu Luboš Sovák.

Navíc byl podnikatel podle svědků „kliďas", ztráty z podnikání bral vyrovnaně a konfliktům se vyhýbal. Kvůli Voříškovi dokonce prodal jednu benzinovou pumpu, protože si myslel, že nevynáší

Ani obžalovaného však znalci nehodnotili jako konfliktního člověka, který by neuměl držet své chování na uzdě. Zato ho vyhodnotili jako komplikovanou osobnost, řekli o něm, že je egocentrický, má narcistické rysy a za oběť se pokládá sám. I když se v hernách pohyboval dlouho, patologickým hráčstvím prý netrpěl.

„Bál se, že by odhalení jeho trestné činnosti narušilo obraz, kterým se prezentoval," uvedl předseda senátu.

Soud se ztotožnil s návrhem státní zástupkyně a poslal Voříška na 19 let do nejtěžšího žaláře. Voříšek také musí zaplatit škodu poškozeným firmám i obci.