Více než rok podezříval dvaatřicetiletý muž z Vysokého Mýta svou o dva roky starší družku z nevěry. Jejich spory vyvrcholily loni v březnu, když se vydali do bývalého vysokomýtského pivovaru, kde hledali nějaký starý televizor nebo železo do sběru. Když vyšli do druhého patra, popadl Horváth družku, s níž má tři děti, kolem pasu, zeptal se jí: „Chtěla bys spadnout?" a vzápětí ji dírou v podlaze svrhl dolů.

Motiv: nevěra
Horváth u soudu řekl, že se činu dopustil, protože mu družka byla nevěrná. Začala se prý chovat divně a naznačovala mu, že s ním nebude. Dokonce se ho prý pokoušela otrávit kávou.
„Nebyla jsem mu nevěrná," odmítla podezření družka.
Rozpory se táhly rok a nezůstalo jen u hádek. „Jednou na mě vzal mačetu, ale já jsem policii nedala souhlas k jeho trestnímu stíhání," vypověděla žena.
Horváth by chtěl vztah obnovit. Družce psal dopisy a posílal vzkazy, ona mu však neodpověděla. „Už to pro mě není blízká osoba," řekla soudcům.

Přežila jen náhodou

Žena se zřítila ze sedmimetrové výšky na hromadu stavební suti, betonu, drátů, cihel a prken. Jen zázrakem vyvázla bez smrtelného  poranění. Měla nadvakrát zlomenou čelist, množství podlitin a tržných ran.

Muž za ní seběhl, ale i když jí tvrdil, že jde zavolat sanitku, vrátil se s cihlou v ruce. „Asi mě tím chtěl praštit, protože říkal: 'Já to musím udělat. Ty to někomu řekneš'," vypověděla žena. Uprosila ho, aby ji pustil domů k dětem, ale vzápětí ji  Horváth vzal do náruče a snažil se ji opět vynést do druhého patra.  Nakonec se ho ženě podařilo přimět, aby ji pustil domů.

Horváth u soudu připustil, že chtěl družce ublížit, ale odmítl, že  by ji chtěl usmrtit. Soudce však nepřesvědčil.

Úmysl byl prokázán

Podle předsedy senátu Miroslava Mjartana   obžalovaný dobře věděl, z jaké výšky ženu shazuje a že si jeho  oběť na hromadě stavební suti může  při pádu prorazit lebku nebo utrpět jiné fatální zranění.

„Úmysl byl prokázán. Horváth učinil všechno pro to, aby ke smrtelnému poranění došlo," prohlásil včera předseda senátu. Dodal, že žena jen náhodou nepřišla o život.

Obžalovaný se k činu přiznal, litoval jej a spolupracoval při vyšetřování. Proto soud zvolil velmi mírný trest. Státní zástupkyně Lenka Faltusová byla s výrokem soudu spokojena a vzdala se práva odvolání. Obžalovaný si ponechal lhůtu.

Muž musí také zaplatit 48 000 korun zdravotní pojišťovně za ženino léčení.  Družku nyní čeká další operace čelisti.