Nešťastná událost se stala loni v březnu v jednom královéhradeckém bytě. V podvečer se čtyřiapadesátiletý Jan Petr pohádal se svou šestačtyřicetiletou družkou. Oba byli pod vlivem alkoholu a hádka přerostla ve fyzické napadení.

Družka utrpěla vážné zranění hlavy

„Muž ji udeřil pěstí do hlavy a strčil do ní tak, že upadla na cvičební stroj, o který se udeřila do hlavy," píše se v obžalobě.

Žena utrpěla vážné zranění s krvácením do mozku a nad ránem musela být převezena do nemocnice. Dalšího dne na následky úrazu zemřela.

Jan Petr se nejprve přiznal, že družku uhodil, později to však popřel.

U soudu vyšlo najevo, že žena už před zraněním byla ve špatném zdravotním stavu, čímž se její léčení zkomplikovalo.

„Těžko prokázat, že obžalovaný chtěl způsobit její smrt," řekl v úterý předseda senátu Miroslav Mjartan.

Upozornil však, že rány do hlavy jsou velmi nebezpečné.

Soud nakonec došel k názoru, že muž svým jednáním nezpůsobil ženě smrt, čímž argumentovala obžaloba, ale těžkou újmu na zdraví. Petrovi tak hrozil trest odnětí svobody na dva až osm let.

Muž dosud nebyl trestán a soudní znalci se shodli, že pokud se vystříhá alkoholu, jsou vyhlídky na jeho resocializaci dobré.

Musí zaplatit padesát tisíc pojišťovně

Soudci mu proto udělili jen dvouletý podmíněný trest s tříletou zkušební dobou a povinnost zaplatit zdravotní pojišťovně náklady za ošetření zraněné ženy ve výši téměř 52 tisíc korun.

„Soud obžalovanému Janu Petrovi i ukládá, aby během zkušební doby podle svých sil nahradil způsobenou škodu a zdržel se nadměrného požívání alkoholických nápojů," řekl předseda senátu.

Strany se k rozsudku nejprve nechtěly vyjádřit. Petrův obhájce řekl, že si počkají, zda se obžaloba odvolá či ne. „Situace obžaloby je stejná jako situace obhajoby," opáčil státní zástupce Milan Vacek.

Nakonec rozhodnutí soudu obě strany přijaly. Rozsudek je tak pravomocný.