Bude to vlastně monstrproces. Hned 
v pondělí ráno bude královéhradecký krajský soud řešit případ úvěrového podvodu – a na lavici obžalovaných usedne celkem pětadvacet lidí.

Nejen v tomto líčení však bude více obžalovaných. Na konci týdne byl měl soud rozseknout kauzu výrobců a prodejců pervitinu. Hlavní postavě, Martinu Tlukovi, hrozí až dvanáct let. „Je to největší drogový případ, který jsme tady měli," nechal se slyšet vyšetřovatel Jan Mihula.

A jaké další případy bude soud řešit?

(SKORO)VRAŽDA Z LÁSKY. Jmenuje se Tomáš Pátek a jeho případ přijde na řadu symbolicky v poslední pracovní den týdne.

Obžalovaný je viněn z pokusu o vraždu, jehož se dopustil na konci května. A šlo – jak už to bývá – o lásku. Muž pobodal svého soka. „Pátek mu na předem rozsvícené chodbě zhasnul světlo tak, aby jej poškozený neviděl a 
v úmyslu usmrtit se slovy: Ty ji mít nebudeš, chcípneš, bodl nožem do oblasti břicha poškozeného, který zde přebýval u své přítelkyně, do které byl zamilovaný i obžalovaný," píše se v obžalobě.

Pobodaného spasil příjezd záchranky, Pátek se nyní bude zpovídat před soudem. Za jeho reakcí byl také alkohol, teď mu hrozí až dvanáct let vězení.

ZAÚTOČIL NA ŽENU. Už před šesti lety byl odsouzen na dva roky za podobný čin, za ublížení na zdraví.

Přesto se  Viktor Ressek nepoučil a zaútočil podruhé. Tentokrát na ženu, již zbil 
v únoru tohoto roku.

„Po předchozí hádce a pod vlivem alkoholických nápojů úmyslně opakovaně, nejméně třikrát udeřil uzavřenou rukou v pěst do temene hlavy poškozenou, která v důsledku útoku byla nalezena v bezvědomí." Tak popisuje útok obžaloba. „Došlo k bezprostřednímu ohrožení na životě poškozené pro poranění, která lze označit jako těžká a život ohrožující," dodává.

Muž je proto obžalován 
z těžkého ublížení na zdraví. Proces začne v pondělí.