„Výstava i další akce jsou především poděkováním našim dárcům, kteří otevírají chudým indickým dětem cestu ke vzdělání," řekl ředitel královéhradecké diecézní charity Jiří Stejskal.

Projekt Adopce na dálku už 15 let dává chudým dětem z indické Karnataky šanci na lepší budoucnost. „Díky pomoci dárců získalo vzdělání již přes 5500 chlapců a dívek. Dnes jsou z nich učitelky, ošetřovatelky, elektrotechnici nebo účetní. Někteří ještě pokračují ve studiích," uvedla Jana Karasová z diecézní charity.

V rámci  Adopce na dálku se uskutečňují také projekty zaměřené na podporu vzdělávání, výstavbu bydlení a zemědělských aktivit v zaostalých oblastech Indie. Mnohé z nich byly podpořeny i z výtěžků Tříkrálové sbírky, letos šly peníze na kvalifikační kurzy pro nevyučené a nezaměstnané mladé lidi a večerní vzdělávání pro chudé děti v oblasti Bangalore – Karnataka.

S pomocí dárců se už podařilo mimo jiné postavit 109 a opravit 25 domků pro chudé v Belgaum, dokončit a dovybavit Internátní školy pro dívky a pro chlapce v Manchhe, zprovoznit školní autobus pro děti z chudé vesničky Mansapur  či vybudovat zásobník na vodu v osadě Nirmal Nagar .

Do Hradce Králové přijedou také partneři projektu z Indie, kteří se v sobotu 16. května setkají v knihovně s dárci.