Zálesáci, trampové, osadníci i milovníci folkové muziky se tam scházeli už během podvečera, aby se pak pobavili již při třiaosmdesátém ročníku  tradičního potlachu.

K pohodě jim hrálo dvanáct country kapel a folkových písničkářů, mezi nimiž nechyběla hradecká Lokálka, litvínovští Stráníci nebo Wabi Daněk s Milošem Dvořáčkem.

Na chvilku zahrozila bouřka, ale zase rychle odešla, a tak si přítomní vychutnávali dobré pivo, špekáčky i pohodovou muziku.

„Letos jsme opravdu měli z čeho vybírat. Hlásilo se nám tolik kapel, že bychom z toho hravě poskládali víkendový festival," řekla Eva Daňková, která se už řadu let stará o hudební dramaturgii večera.

„Pořád je to akce hlavně pro místní a kamarády chataře, proto nevybíráme žádné vstupné a účinkující místo honoráře dostanou dobré pivo, párek a pamětní placku. Velký prostor dáváme v programu také muzikantům z naší osady," vysvětlil šerif osady Jaroslav Pokorný.

Osada uspořádala už 83 koncertů
Na folkovém koncertu v osadě se kolikrát sejde třeba i pět stovek návštěvníků. Letos byl 83. ročník. Před dvěma lety, kvůli vichřici, která se osadou prohnala a na příštích několik let ji úplně změnila, byl táborový oheň zrušený, vše se muselo dát do pořádku. Potlach začal být velkou událostí asi tak od 50. ročníku, hrály tam tenkrát folkové hvězdy jako Nedvědi, Martinová, Nohavica… Není tajemstvím, že v osadě mají chatičky známé osobnosti – Wabi Daněk, Pavel Dobeš, muzikanti z Lokálky.