Hlasování kvůli údajné neslučitelnosti funkcí zastupitelky a náměstkyně ministryně pro místní rozvoj je zařazeno hned jako první bod zasedání.

„Existují dva zcela rozdílné právní posudky a je otázkou, zda je možné chtít po zastupitelích většinou bez právního vzdělání, aby takovou situaci posoudili a rozhodli. Myslíme si, že toto může posoudit a rozhodnout pouze soud," uvedl místopředseda zastupitelského klubu ANO Petr Sadovský. Podle ANO by se ministerstvo vnitra mělo obrátit na Nejvyšší správní soud.

„Pokud bude přesto Klára Dostálová odvolána, bude to čistě politické rozhodnutí, které s odbornou úrovní nebude mít nic společného," dodal Sadovský.

Působení Kláry Dostálové v zastupitelstvu se řeší už od podzimních krajských voleb, v nichž dovedla ANO k vítězství. Na pořad jednání zastupitelstva se dostalo na základě dopisu ministerstva vnitra, který se opírá o právní posudek k zákonu o volbách, podle něhož jsou funkce zastupitelky a náměstkyně ministra neslučitelné.

Proti tomu podle ANO však stojí právní názor Aleše Rozehnala z Právnické fakulty UK, který říká, že starší zákon o volbách do krajů ustupuje novějšímu zákonu o státní službě, tedy že důvod pro odvolání neexistuje.

Klára Dostálová nedávno Deníku řekla, že na post krajské zastupitelky rezignovat nehodlá. „Sama se nevzdám. Do zastupitelstva mě zvolili voliči a je otázka, jaké právo mají zastupitelé, aby mě vyloučili," prohlásila.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNEK: Klára Dostálová: 'Sama z krajského zastupitelstva neodejdu'