Šatstvo jen vydávají

V Pardubicích službu nouzového ubytování poskytují azylový dům pro muže a azylový dům pro ženy. „Mužský azylový dům má kapacitu 23 míst, k tomu ještě 12 lůžek v noclehárně. V tuto chvíli je plný. V ženském domě je 58 míst, v noclehárně může přespávat šest žen. Jsou zde ještě nějaká volná místa,“ informoval ředitel Střediska křesťanské pomoci Centrum. „V azylovém domě se může příchozí osprchovat, vyprat si šaty, dostane také namazaný chléb s čajem,“ vypočítává dále ředitel služby pardubických zařízení.

„Na Skřivánku funguje sociální šatník. V něm dostanou teplé oblečení. Tuto možnost mohou využít nejen naši klienti, ale i příchozí z ulice.“
Ředitel dále upozornil, že teplého ošacení mají dostatek, proto nyní nepřijímají žádné dary – pouze vydávají.

Musí být nafukovací


Dům matky Terezy (DMT), azyl pro muže v Hradci Králové, je až přeplněný. „Azylový dům má místo pro 28 mužů, noclehárna pro třicet a navíc ještě pro deset žen. Dále ještě provozujeme denní centrum. To může sloužit 30 lidem,“ sdělila vedoucí DMT Dana Pechová.

„V těchto chladných dnech ovšem poskytneme možnost přenocování všem příchozím. I když budou spát třeba na karimatkách, bude to v teple.“ Jako příklad uvedla Dana Pechová situaci o minulém víkendu. „V denním centru pobývalo dvaašedesát potřebných lidí. A přečkat noc jsme umožnili třiceti lidem nad uvedenou kapacitu.“

Oblastní charita Hradec Králové, která DMT provozuje, má rovněž zřízený sociální šatník. Je v Kydlinovské ulici a zimní oblečení poskytnou všem lidem v krizi. „Když potřebují, dáme jim i potraviny na přežití,“ uvedla ještě vedoucí DMT.

Pro šaty do parku

Chrudimští bezdomovci se mohou uchýlit do Tovární ulice. Takzvanou ambulantní sociální službu (v podstatě noclehárnu) tam provozuje sdružení Sopre CR. „K dispozici máme 33 míst, 15 pro muže, 18 pro ženy. Co se týká mužů, kapacita je překročena. Využíváme všech volných míst, aby mohli přespat třeba i provizorně. V ženské části ještě máme volno,“ sdělil pracovník zařízení, který si nepřál být jmenován.

„V budově v Tovární ulici máme menší zásobu nejnutnějšího oblečení pro naše klienty. Sociální šatník provozuje Český červený kříž,“ odpověděl na otázku týkající se možnosti teple se přiodět.
Chrudimský ČČK sídlí v Městském parku.

Nikoho nevyženou


Ženy a matky s dětmi, které se náhle ocitnou na mraze bez možnosti ubytování, najdou pomoc v Žamberku. Sdružení Cema jim poskytne azyl ve svém domově. „Máme deset pokojů, jeden z nich je volný. Ovšem můžeme přistavět přistýlky. Ženy bez dětí u nás bydlí v jedno nebo dvoulůžkových pokojích. Matky jsou ubytované vždy společně s dětmi, a samy v pokoji,“ vysvětlila způsob poskytování služeb vedoucí domova Dagmar Jansová.

„Krom toho mohou ženy využít naší krizové pomoci. Tu poskytujeme sice jen na sedm dní, ale někdy to postačí. Můžu říci, že jestliže k nám policie nebo sociální pracovníci přivezou ženy a matky v nouzi, vždy najdeme řešení jejich situace,“ řekla Jansová.

Neubytují rváče ani opilce

Nocleh nemůže být poskytnut lidem (vybráno z provozních řádů azylových domů):
• nezletilým
• lidem vyžadujícím akutní zdravotní péči v nemocničním zařízení
• lidem, kteří jsou pod vlivem alkoholu nebo návykových látek
• lidem, kteří se chovají agresivně nebo ohrožují pracovníky zařízení a jiné osoby
• lidem, kteří mají vůči zařízení dluhy z minulých období a nejsou ochotni řešit jejich úhradu
• Ubytovaní musí dodržovat přísný ubytovací řád
• Nejsou schopní pohybu bez pomoci druhé osoby
• Ke každému uživateli sociální služby je zajištěn rovnocenný přístup.
• Uživatelům služby je garantován profesionální přístup kvalifikovaných pracovníků.