Zámek postavený roku 1737 Kryštofem Norbertem Voračickým z Paběnic i s rozsáhlými pozemky v jeho okolí nedávno koupil soukromě hospodařící zemědělec z Hradce Králové, který si zatím přeje zůstat v anonymitě. „Hlavní důvody mého zájmu o zámek byly dva. Koupil jsem ho jednak kvůli pozemkům, protože u Hradce jsem o nějaké pronajaté, na nichž hospodařím, přišel. Druhý důvod byl, že chci zchátralý objekt zachránit. Má propadlé stropy, takže dovnitř teče, kvůli děravým okapům a svodům stéká voda i po fasádě,“ sdělil Hradeckému deníku nový vlastník.

Opravy hodlá ve spolupráci s památkáři zahájit co nejdříve, ale podle svých slov to nebude otázka týdnů, nýbrž měsíců a let. Nejdřív totiž musí nechat zámek prohlédnout statikem a dalšími odborníky, a na základě jejich doporučení a připomínek nechá vypracovat projektovou dokumentaci. „To nějaký čas potrvá. Počítám, že vlastní opravy začnou zřejmě až v příštím roce. Letos už to asi nestihnu. Navíc, ani peněz na to nemám nazbyt. Opravy proto půjdou postupně podle naléhavosti a financí. Budu se muset poohlédnout taky po nějakých dotacích, které by rekonstrukci urychlily,“ uvedl rolník, který chce na okolních polích pěstovat obiloviny.

O budoucím využití vlastního zámku zatím nemá jasno. „Na to je ještě brzy. Buď tady budu podnikat sám, nebo objekt někomu pronajmu. Kdysi tady byl archiv, ten by se mi tady opět líbil, samozřejmě, pokud by o to byl zájem,“ uvedl. Nevyloučil však ani hotel nebo jiné aktivity.

Starosta Barchova Ladislav Vlachý je rád, že zámek má nového vlastníka. „Hlavně aby se tam už něco začalo dít a ať zámek k něčemu vypadá. Současný stav, to je ostuda,“ tvrdí. Domnívá se, že pokud majitel hodlá okolní pozemky využívat k zemědělské výrobě, mohlo by to navíc přinést i nějaká pracovní místa.