Od nového roku by mělo hradecké kino Bio Central promítat se zbrusu novou a hlavně vlastní technikou. Vedení města totiž rozhodlo, že vypíše výběrové řízení na dodavatele nové technologie za zhruba 3,7 milionu korun. „Jedná se o kompletní zařízení. Dříve jsme uvažovali o ponechání starého zvukového systému, ale už je také zastaralý," potvrdila náměstkyně hradeckého primátora Anna Maclová.

Radnice dosud pronajímá techniku od insolvenčního správce, který spravuje majetek někdejšího provozovatele kina sdružení Pro-centrál. Radnice se tak chce zbavit nájmu, na kterém 
do roku 2012 utratil magistrát přes 1,1 milionu korun.

Podle Maclové byla ve hře i varianta odkoupení stávající techniky od insolvenčního správce. Ta padla kvůli věku promítací soupravy.

Pokud koupi schválí zastupitelé, do Vánoc by mělo mít město techniku k dispozici. „Během vánočních svátků by byla krátká odstávka a od ledna bychom už promítali na svém. Chceme co nejkratší odstávku," doplnila Maclová.

Nájem platí město čtyři roky

Královéhradecká radnice pořídila moderní projekční techniku do kina za přibližně 3,5 milionu v letech 2007 a 2009.

Provozování kina se občanské sdružení pod vedením bývalého náměstka primátora Leoše Kučery muselo vzdát kvůli dluhům už v roce 2012. Majetek pak připadl insolvenčnímu správci, kterému sedmadvacet tisíc korun měsíčně platí magistrát čtvrtým rokem.

Město následně přihlásilo vyčíslenou hodnotu zařízení do insolvenčního řízení, ale správce pohledávku popřel. Město poté podalo žalobu, krajský soud ji ale letos v květnu zamítl a rozhodovat o ní má Vrchní soud v Praze.

Hradecké kino Centrál od roku 2003 provozovalo sdružení Pro - Centrál, které však skončilo v insolvenci, do které tři desítky věřitelů přihlásili pohledávky za osm milionů korun.

Od července do prosince 2012 tak kino nepromítalo než se našel současný nájemce.