Ani nedávné krajské memorandum, které podporuje urychlení modernizace železničního spojení mezi Hradcem Králové a Pardubicemi, k aleji vstřícné není.

Přestože místní obyvatelé bojující za zachování stromů - symbolů lokality - zbraně neskládají, jiná varianta, jež by uchránila celistvost aleje, ze strany města a SŽDC na stole není. Ostatně svůj zájem o zachování aleje projevují i obyvatelé z druhé strany kolejí.

Význam ocenění
Přestože i samotné ocenění nemusí četná stromořadí zachránit před vykácením, v případě přerovské Rybářské aleje, která se stala Alejí roku 2012, snaha o záchranu dopadla pro stromy dobře. Úspěch moravské aleje, jež stojí na hrázi řeky Bečvy, rozpoutal diskuzi, která zatím odvrátila razantní zásah a kácení plánované Povodím Moravy.

Ocenění v květnu

Začátkem roku vyhrála Kaštanka celostátní anketu Alej roku, která se koná pod patronátem sdružení Arnika. A právě toto ocenění symbolicky organizátoři ankety pod korunami vzrostlých kaštanů předají zastáncům aleje 20. května, kdy je připraven další takzvaný happening na podporu hradeckého stromořadí.

„Občané v Hradci Králové už nyní odvádějí skvělou a důslednou práci. Nutno také podotknout, že jde o práci nevděčnou, protože budou jistě mnohými osočováni z toho, že blokují rozvoj města a regionu. Přitom jde jen o to, aby zodpovědné instituce důsledně a nezávisle prověřily všechny ostatní možnosti. Vykácení stromořadí, které místním dobře slouží, by mělo být až poslední variantou," uvedl mluvčí Arniky Jan Vávra.