Každodenně se v krajském městě plní lavice škol, které poutají pozornost svou historií i současností. Právě tyto budovy chce Hradecký deník představit čtenářům v šestidílném seriálu, a tím volně navázat na skončený seriál o královéhradeckých vilách.

Mezi takové stavby patří i budovy střední floristické školy v Ruseku a v hradeckých Jiráskových sadech. Škola svým studentům nabízí mimo originální obor floristický design také zahraniční stáže, semináře, soutěže, i možnost vystavovat své výrobky.

Z hostince k budově odborné výuky


Střední floristická škola má zázemí pro teoretickou výuku v budově, jejíž stavba byla započata sedmého února 1927 v Ruseku. Projekt byl zadán staviteli Františku Capouškovi z Hradce Králové. Kolaudace objektu se uskutečnila 25. srpna 1927 a čtvrtého září téhož roku bylo uspořádáno slavnostní otevření.
Po druhé světové válce byla při škole zřízena mateřská škola. Ta zde působila až do roku 1992. O rok později budova začala sloužit střední floristické škole.

S rostoucím zájmem uchazečů o studium bylo potřeba zajistit další prostory pro výuku, tudíž 28. června 2001 uzavřela škola s městem Hradec Králové smlouvu o pronájmu budovy v Jiráskových sadech. Ta byla projektem architekta Jana Rejchla a sloužila od roku 1933 jako restaurace, která se později dělila o první patro s mateřskou školou.

V osmdesátých letech došlo k rekonstrukci, během níž se prostory objektu upravily pro účely školní jídelny a horní patro zůstalo i nadále sídlem mateřské školy až do roku 2000. Nyní je objekt v Jiráskových sadech zázemím pro odbornou výuku.

Kvalitní vzdělávání žáků i veřejnosti


Dvě stovky žáků v osmi třídách se zaměřují na výuku floristického designu, přičemž se pedagogové snaží klást důraz na jejich aktivitu a tvořivost. Pro své žáky škola zajišťuje exkurze, výstavy, soutěže a odborné semináře.

,,Letos jsme pozvali významnou osobnost světové floristiky Gregora Lersche z Německa, aby u nás ve škole přednášel studentům a pedagogům,“ uvedl ředitel školy Milan Jedlička.

Pro zájemce z řad veřejnosti žáci a učitelé pořádají akademii floristického designu, vánoční a jarní výstavu. ,,Akademie floristického designu je projekt pro všechny studenty. V září dostanou zadané téma a musí dělat návrhy, projekty a modely. Ty v únoru odevzdají a s dvaceti nejlepšími se setkáte na výstavě,“ vysvětluje Milan Jedlička.

Dodává, že pro veřejnost pořádají v budově v hradeckých Jiráskových sadech semináře pro dospělé. Nejbližší se koná dvacátého února a je spojen se dnem otevřených dveří.

TOMÁŠ TUČEK

Za využití almanachu 100 let školy v Ruseku 1905 - 2005

PŘEDCHOZÍ DÍLY NAJDETE ZDE:
1. DÍL: Komplex 'GyBoNu' vznikl koncem 19. století
.
Všechny díly SERIÁLU O VILÁCH najdete zde.