Každodenně se plní lavice škol v krajském městě, které poutají pozornost svou historií i současností. Právě tyto budovy chce Hradecký deník představit čtenářům v šestidílném seriálu, a volně tak navázat na skončený seriál o královéhradeckých vilách.

Mezi takové stavby patří areál Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Hradební ulici, která je nejstarší odbornou školou s výukou strojírenských oborů v Hradci Králové.

Projekt předního českého architekta

Nedaleko divadla Drak na pravém břehu Orlice byla v roce 1950 zahájena výstavba budov dle projektu známého architekta Jaroslava Frágnera, které měly původně sloužit jako Domov mládeže škodováckých učňů. Právě s národním podnikem Škodovy závody se Střední odborná škola a Střední odborné učiliště v Hradební ulici v padesátých letech pevně spojila a vyučovala vesměs obory zaměřené na obrábění kovů – Montér ocelových konstrukcí, Univerzální soustružník, Zámečník pro výrobu a montáž průmyslových zařízení a další.

Od září roku 1976 byla zavedena experimentální výuka ve čtyřletém oboru Univerzální obráběč kovů a o rok později studijní čtyřletý obor Mechanik seřizovač. Po roce 1987 se k nim přidaly obory technickoadministrativní, automobilní a dřevozpracující, středoškolský obor elektronické počítačové systémy, management ve strojírenství a v ekonomice a možnost pomaturitního či dálkového studia.

Mezi roky 1993 a 1999 se prováděla úplná přestavba a rekonstrukce objektu školy teoretického vyučování včetně učeben, tělocvičny, posilovny, kuchyně, jídelny a ubytovací části. Během šestiletého období rekonstrukcí, které stály 42 milionů korun, byl areál uveden do nynější podoby.
Mimo areálu v Hradební ulici výuka probíhá ve třech odloučených pracovištích – v ulicích Dlouhá, Pražská a U Koruny.

Nedávno škola vstoupila do národního projektu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy – UNIV 2. ,,Pomáhá středním školám při proměně v centra celoživotního učení, která budou nejen učit žáky v rámci počátečního vzdělávání, ale budou nabízet i nejrůznější formy dalšího vzdělávání pro dospělé,“ informuje na svých internetových stránkách Národní ústav odborného vzdělávání.

,,Pomocí projektu UNIV 2 budeme moci vytvářet programy pro vzdělávání dospělých, což nám pomůže vzhledem ke snižující se poptávce po učebních oborech,“ uvedl ředitel Pavel Jankovský.

Kromě výuky více jak devíti set žáků se škola může pochlubit titulem: ,,Centrum odborného vzdělávání ve strojírenství a obnovitelných zdrojích energie“ a pro školní rok 2010/2011 nabídkou 23 vzdělávacích programů s novým oborem Průmyslová ekologie – obnovitelné zdroje.

Na škole, jejímiž partnery jsou firma ČEZ a Univerzita Hradec Králové, studovali v minulosti fotbalisté Vratislav Lokvenc a Karel Piták. V současnosti je významným studentem reprezentant České republiky v ledním hokeji z mistrovství světa hráčů do 17 let Marek Červený.

TOMÁŠ TUČEK

Za využití almanachu školy 1950 - 2000
(Miroslav Paštika, Oldřich Riesner, Mgr. Josef Šretr)

Všechny díly SERIÁLU O VILÁCH najdete zde.