Platonická láska

„Na konci minulého století přinesl nosnou myšlenku tohoto závodu náš předseda Klubu přátel historických vozidel v Novém Bydžově Pavel Klepač. A tak dlouho do nás hučel, až jsme podlehli a uspořádali první ročník. A to ještě s názvem Novobydžovský čtverec,“ osvětlil začátky bydžovského setkání milovníků vůně benzínu Mirek Tupec s dodatkem, že tento počin navázal na historické závody motorek na zdejším městském okruhu, kde závodila i legenda českého motoristického sportu František Šťastný.

Po další legendě byl v roce 2005 pojmenován i celý závod. „Vznik přízviska má dvě roviny. Ta první je, že náš předseda je do Elišky Junkové platonicky zamilován. A druhá, je taková, že v nedaleké obci Humburky měla rodina Junkových své letní sídlo,“ uvedl Mirek Tupec s dodatkem, že: „Právě v památném roce 2005 nám toto jméno slavnostně propůjčil syn Elišky Junkové – Vladimír, který se na několik ročníků stal i čestným startovačem,“ dodal pořadatel, který je pyšný jak na předešlých jednadvacet let, tak i na všechny účastníky.

Dvoje narozeniny

Jedním z nich byl letos už osmadevadesátiletý Jiří Bulíček z Hradce Králové, který do Bydžova dojel s Tatrou 12. „Vyvezl jsem ji k jejím narozeninám. 24. července jí bude stejně jako mě, tedy 89,“ uvedl stále vitální majitel, který se bál jen toho, aby při závodě nezabloudil.

Jeho obavy však rozptýlil Mirek Tupec: „Jak říkám po každém ročníku. Přátelé, i letos se vyskytly malé chybičky a nedostatky. Ale svatosvatě vám všem slibuji, že příští rok se to bude opět opakovat.“