Ve středu o tom rozhodli poslanci, kteří mu v tajné volbě dali 105 hlasů, zatímco jeho protikandidáti Zuzana Majerová Zahradníková z ODS a Mikuláš Ferjenčík z Pirátů získali jen 37 a 30 hlasů.

Vítězství Jiřího Maška, kterého nominovalo hnutí ANO a který v čele komise nahradil odstoupivšího Zdeňka Ondráčka z KSČM, však vyvolalo velkou nevoli některých opozičních stran. Jejich představitelé poukazovali zejména na to, že po nátlaku premiéra v demisi a šéfa ANO Andreje Babiše tento týden odstoupil ředitel GIBS Michal Murín a nyní se do čela kontrolní komise pro GIBS postaví člen ANO.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš zdůraznil, že přestalo platit pravidlo o tom, že v čele sněmovních kontrolních komisí by měli stát zástupci opozičních stran.

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek však prohlásil, že opozice se nedokázala shodnout na jediném kandidátovi, a tak ANO nominovalo vlastního „kvalitního člověka“.

SPEKULACE O ČAPÍM HNÍZDĚ

Podle Jana Bartoška z KDU-ČSL se zvolením Maška dostávají ke slovu spekulace o nezávislosti vyšetřování případu Čapí hnízdo, ve kterém Andrej Babiš čelí trestnímu stíhání.

„Budu se snažit být nadstranický,“ řekl po svém zvolení Jiří Mašek.

Do čela komise byl původně zvolen jiný východočeský poslanec. Zdeněk Ondráček na začátku března dostal největší podporu poslanců, ale jeho volba vzbudila velký odpor. Kritici připomínali, že Ondráček před listopadem 1989 zasahoval jako člen pohotovostního pluku proti protirežimním demonstracím, mimo jiné během takzvaného Palachova týdne v lednu 1989. V některých městech proti jeho zvolení protestovaly tisíce lidí.

Ondráček proto po pár dnech z čela komise odstoupil a zdůvodnil to svou bezpečností a bezpečností své rodiny.