V Americe lidé skandují, vyvěšují vlajky, fandí. Při primárkách, tedy volbách, v nichž se vybírají prezidenští kandidáti , pořádají pikniky, grilují, baví se. A teď střih, přesun na druhou stranu zeměkoule, do Česka.

V Hradci, přesněji v Aldisu, se včera konaly primárky ODS, v nichž se stále ještě hlavní vládní strana rozhoduje, zda do boje o prezidentské křeslo vyšle Přemysla Sobotku, či Evžena Tošenovského. Na stole voda, koláče, lidé při diskusi vážní a korektní. Jiný kraj, jiný mrav.

Má se začít v šest, ale start se posouvá. Chybí klíčová persona, premiér Petr Nečas. Je na cestě, nakonec dorazí o půl sedmé. To už mluví první kandidát, Ostravák Tošenovský, vyhrál totiž los dvoukorunou. Muž impozantní postavy rekapituluje svůj život, politickou kariéru. „Prezident je mimořádná autorita," vykládá.

Druhý v pořadí chirurg Sobotka je vtipnější, ne tak strojený. Tošenovský je proti němu jako tvrdý kožený kabát. „Jsem politik, ale také sportovec, proto jsem výzvu přijal," říká předseda Senátu. Nadhled dokáže také o chvíli později, při diskusi. Na dotaz, jestli se mu nestýská po skalpelu, odpoví: „Nedržel jsem ho od roku devadesát devět. A slíbil jsem, že nebudu lidem ubližovat, ale pomáhat."

Výsledky primárek v Královéhradeckém kraji budou známé v sobotu. Hlasují v nich členové ODS z okresů Hradec Králové, Náchod, Rychnov nad Kněžnou, Jičín a Trutnov.

„Bobo" a ti druzí… Kdo chce být prezidentem?

Respektované osobnosti i postavy patřící tak do kašpárkového divadla.  Do boje o místo prezidenta, který poprvé vyvrcholí na začátku roku 2013 přímou volbu, se hlásí rozliční „válečníci".

Posuďte sami! Zájem kandidovat už ohlásila například Jana Bobošíková, šéfka strany nazvané Suverenita, která ani náhodou nemá na to, aby se dostala do parlamentu. Nebo předseda Dělnické strany Tomáš Vandas, tedy jakýsi boss českých nacionalistů. Mluví se také například o podnikateli Tomio Okamurovi…

Naproti tomu se staví ministr Karel Schwarzenberg, bývalí premiéři Jan Fischer či Miloš Zeman. A zřejmě také světově známý ekonom Jan Švejnar, který si však ještě vzal čas na rozhodnutí.

Kandidáta může navrhnout skupina 20 poslanců, 10 senátorů či petice občanů alespoň s 50 tisíci podpisů.