Zdražení jízdenek MHD, které loni v září naštvalo mnoho Hradečáků, od září čeká obyvatele sousedních Pardubic. Zvyšování cen jízdného působí na většinu lidí jako rudý hadr na býka. A to především, pokud mají nesmiřitelní rivalové ceny odlišné, nižší. I po zářijovém zdražení pardubické městské dopravy budou v Hradci platit víc. „K poslední úpravě tarifů došlo v roce 2012. Snažili jsme se ceny upravit citlivě,“ uvedl ředitel pardubického dopravního podniku Tomáš Pelikán.

V Hradci se platí za papírovou jízdenku dvacet korun, v Pardubicích vyjde za měsíc na 16 korun v první zóně, která zahrnuje celé město. Za 19 korun se pak cestující dostanou do vzdálenějších okolních obcí. „Papírovou jízdenku využívá jen devět procent cestujících. Je to starý archaický produkt a měl by skončit,“ uvedl ředitel hradeckého DP Miroslav Kulich. Podle něj si lidé mohou zvolit hned několik alternativ. Například si za 95 korun koupit městskou kartu. Jízdenka je pak vyjde na 14 korun.

„Je to investice, která se jim brzy vrátí,“ poznamenal. Pardubice jsou však levnější i v tomto ohledu – za jízdenku na kartě v prvním pásmu platí místní 13 korun, v druhém 16 korun.

Korunový rozdíl v ceně však není podle ředitele hradeckého dopravního podniku nijak relevantní. „Co je jedna koruna? Je to jemný rozdíl. To nelze srovnávat,“ uvedl Miroslav Kulich s tím, že je třeba na cenotvorbu pohlížet komplexně. „Cena MHD nemá ekonomické opodstatnění. Řídí se podle toho, aby byla únosná pro cestující, ale také pro město. Stále se mluví o zdražování, ale o tom, že se některé jízdné zlevnilo už ne,“ prohlásil.

Na mysli má loňskou úpravu hradeckého jízdného. Zadarmo se přepravují psi a doprovod kočárku s dítětem do tří let, zlevnilo se také jízdné pro seniory a studenty.

V tom také Hradec Pardubice válcuje. Ve městě perníku se totiž dovozné platí, cestující musí zaplatit za zavazadla či psy a horší to tady mají i senioři. Za roční časovou jízdenku si zaplatí osm krát více než v Hradci, kde vyjde na stovku. Dražší je i roční základní časové jízdné, které v Pardubicích vyjde na 4460 a v Hradci na 3700 korun.

Největší zdražení vloni na podzim čekalo v Hradci sms jízdenky a jízdenky zakoupené u řidiče. Jejich cena se zvýšila z 18 a 20 korun na pětadvacet. Stejně za tyto jízdenky od letošního září zaplatí i Pardubičáci, pokud v případě úhrady přes telefon nevyužijí aplikaci Sejf. Levnější mají jen celodenní sms jízdenku – oproti Hradci o třicet korun.

„Trend nákupu jízdenky u řidiče stoupá. A je to problém. Na některých linkách to způsobuje zpoždění, na které si zase stěžují ostatní pasažéři. Cestující jsou pohodlní a líní, neřeší, že za jízdenku zaplatí více. Pokud chtějí ušetřit, mohou jízdenky kupovat přes městskou kartu. Je třeba však zdůraznit, že jízdenka nakoupená u řidiče platí 45 minut, někteří cestující ji využívají na dvě cesty, pak se jim to může vyplatit,“ poznamenal Kulich, podle kterého pro cestující existuje řada alternativních možností, jak ušetřit. „Máme levné předplatní jízdenky, pokud někdo jezdí hodně, může ho jedna cesta vyjít třeba na čtyři, tři koruny,“ popsal s tím, že s sms jízdenkami je zase ta potíž, že se 15 procent z ceny odvádí operátorovi.

Podle Kulicha je také překvapující nízký zájem cestujících dobíjet městskou kartu přes eshop. „Mnoho lidí po tom volalo, je to moderní cesta, nakonec to využívá jen zhruba deset procent cestujících,“ podotkl s tím, že si cestující musí uvědomit, že náklady obecně stále rostou. „Všichni křičí, ať se zvyšují platy, musí se na to však někde vzít,“ dodal. Letošní zdražování se týká jen Pardubic, v Hradci zatím o dalším zvyšování cen neuvažují. „Momentálně neplánujeme zdražování jízdného. Ve hře je zdražování podle inflace – to je téma, o kterém budeme jednat, protože může s jízdným souviset,“ uvedla rnáměstkyně primátora Hradce Romana Lišková (HDK).

- Ke zvyšování jízdného v posledních letech nedošlo v Jičíně ani v Hořicích a zatím to ani není v plánu. Zajímavostí je, že lidé starší šedesáti let mají jičínskou MHD zdarma. Senioři mohou zmíněnou slevu uplatnit také na několika konkrétních linkách projíždějících přidruženými obcemi na Jičínsku. Ostatní jízdné se v obou městech dá uhradit buď hotově nebo čipovou kartou. Za plné jízdné dáte v Jičíně sedm korun, v Hořicích pět.

- Senioři mají výhody také v Rychnově nad Kněžnou, kde je roční MHD vyjde na 170 korun.

- Cestující v Trutnově, kteří si pořídí dopravní kartu, mohou využívat dvě tarifní pásma. V prvním (při jízdě do pěti zastávek) se jim z této elektronické peněženky, kterou si musí nabít penězi, odečte 8 korun, v druhém pásmu 10 korun. Pokud pasažéři platí v autobuse za jízdu hotově, přijde je každá cesta vždy na 12 korun.
Cena jízdného ve Dvoře Králové je v městské zóně 10 korun, mimo zónu 17 korun. Se zdražováním se tam nepočítá - stejně jako ve Vrchlabí, kde jízdenka vyjde na 10 korun, v případě jízdy do Herlíkovic na 12 korun.

- V Náchodě platí zónový tarif, který je pro celé město stejný. Základní jízdné je deset korun.