Nehostinné, ale krásné pláně Antarktidy si mohou na vlastní oči vychutnat dva Hradečáci Michal Janouch a Martin Staněk.

Do krajiny, kde, přestože je léto, panují sněhové bouře, zavedla pracovníky hradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu práce. Spolu s Ladislavem Siegrem z pražského Českého vysokého učení technického se vydali na ostrov Seymour zkoumat ozonovou vrstvu Země a sluneční UV záření. Některé z výsledků budou zasílány rovnou do hradecké Solární a ozonové observatoře. Čtenáři Hradeckého deníku se každou sobotu dozvědí, jak jejich expedice pokračuje a s jakými úskalími se již museli „polárníci“ vypořádat.

Přestože tříčlenný tým se vydal na dlouhou pouť již posledního ledna, na argentinskou základnu Marambio, která se stane jejich domovem, přiletěli teprve před pěti dny.

„Bylo velmi špatné počasí v oblasti celého Antarktického poloostrova. Původně jsme měli z argentinského Rio de Gallegos odlétat již začátkem února. První odložení bylo na čtvrtého února a nakonec jsme se na základnu dostali až osmého února,“ objasnil první patálie člen expedice Michal Janouch.

Dlouhé dny čekání strávila výprava na argentinské vojenské základně. „Letěli jsme z Prahy do Madridu a poté do Buenos Aires. Tam bylo dvaatřicet stupňů Celsia. V Rio de Gallegos už pouhých deset. Příjemná změna,“ říká Michal Janouch.

Na základně Marambio už tak vlídné počasí nepanovalo. Teploty se dostaly pod bod mrazu, ale k sibiřským minus 20 stupňům Celsia, které sužovaly Českou republiku, se ani nepřiblížily. Zato sněhový dvoudenní orkán ztěžoval „polárníkům“ práci, jak se dá.

„Ve čtvrtek se konečně počasí umoudřilo. Mohli jsme opět začít pracovat na testování a instalaci měřicích přístrojů. A také se nám podařilo zprovoznit satelitní anténu, takže máme spojení se světem,“ dodal Janouch.

#nahled|https://g.denik.cz/17/eb/cestopis_antarktida_denik-hp_top.jpg|https://g.denik.cz/17/eb/cestopis_antarktida.jpg|Výprava hradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Antarktidě.#