Cílem dalšího dne se stala nejznámější a největší mešita v Dubaji – Jumeirah Mosque a sousední veřejná pláž Jumeirah Beach.

Od našeho hotelu je mešita poměrně dost daleko, asi 15 kilometrů. Volíme proto oblíbené taxi a metro. Zbývající pěší úsek můžete fotit mrakodrapy a ruch na ulicích, musíte si ale dávat pozor, protože místní se mohou fotit jen po jejich svolení. Navíc toto pravidlo platí jen u mužů, ženy nesmí vůbec.

Bělostná mešita Jumeirah Mosque, která patří mezi nejmladší v Dubaji, byla postavena hlavně pro turisty jako názorná ukázka arabské architektury a náboženství. Nepustí vás tam ale v botách a s odhalenými rameny či koleny. Kolem mešity je spousta dělníků, kteří ji neustále zkrášlují a opravují i nepatrné poruchy.

Pětkrát denně se z amplionů mešit po celém městě šíří tradiční svolávání k modlitbě. Pro turistu je to úžasný zážitek, protože „zpěv“, který se line ulicemi, dodává Dubaji nezapomenutelnou atmosféru. Každý muslim musí před modlitbou absolvovat rituál umývání, proto má většina mešit i své „koupelny“.

Naše další kroky vedly na pláž Jumeirah Beach. Konečně uvidíme moře. Za chvilku se před námi otevřela hladina Perského zálivu. Pláž byla pokryta zářivě bílým pískem, moře bylo krásně modré a průzračně čisté.

Před vstupem na pláž nás zarazila ohromná cedule, na které bylo v piktogramech vyobrazeno spousta zákazů, včetně focení na pláži. To bylo jediné pravidlo, které jsme porušili.

Po celé délce Jumeirah beach byla tartanová běžecká dráha a cyklostezka, vše zářilo novotou. Z pláže byl skvělý výhled na čtvrť mrakodrapů – Emirates Towers v čele s nejvyšším mrakodrapem světa Burj Khalifa. Na pláži kromě jednoho rybáře nikdo nebyl, byla tu jen pro nás.

Cestou zpět nás zlákaly místní restaurace, kde se podává pizza s okraji plněnými tekutým sýrem a lahodným kapučínem.

KATEŘINA SLOVÁKOVÁ
(red. upravila Zuzana Škvrnová)

#nahled|https://g.denik.cz/17/7a/dubaj_jumeirah_beach2_denik_clanek_hp.jpg|https://g.denik.cz/17/7a/dubaj_jumeirah_beach2.jpg|Z cest Kateřiny Slovákové: Jumeirah beach#
#nahled|https://g.denik.cz/17/7a/dubaj_jumeirah_beach_denik_clanek_hp.jpg|https://g.denik.cz/17/7a/dubaj_jumeirah_beach.jpg|Z cest Kateřiny Slovákové: Jumeirah beach#
#nahled|https://g.denik.cz/17/7a/dubaj_mesita_jumeira2_denik_clanek_hp.jpg|https://g.denik.cz/17/7a/dubaj_mesita_jumeira2.jpg|Z cest Kateřiny Slovákové: největší nemuslimská mešita v Dubaji - Jumeirah mosque#