Jednotné přijímací zkoušky na gymnázia a lycea – krok, ke kterému letos královéhradecký kraj přistoupil. Důvod? Chce mít přehled o tom, kdo se na školy hlásí a navíc zkoušky standardizovat.

„Jednotné testy z češtiny a obecných studijních předpokladů (OSP) od společnosti SCIO platí jen pro gymnázia a lycea zřizovaná krajem," říká Martina Götzová z tiskového oddělení kanceláře hejtmana.

Ostatní střední školy či například soukromá gymnázia si, stejně jako doposud, vytvářejí přijímačky samy.

Na Gymnáziu Boženy Němcové loni přijímali žáky na základě testu z matematiky a češtiny. Jelikož se jim nařízení kraje úplně nezamlouvalo, matematiku si k „povinnému balíčku" přidali i letos.

„Matematika a čeština jsou pro nás směrodatné. Je ale nutné děti takhle náročně testovat?" není si jist čtyřhodinovými zkouškami Otto Urban, zástupce ředitele školy.

Přihlášku si sem podalo 262 žáků. Dopis s vytouženým „přijat" však přijde pouze devadesáti z nich.

V přijetí na „Boženu" doufá i Magda Polehňová. S testy začínala v osm ráno, končila ve dvanáct. „Díky přestávkám se přijímačky daly zvládnout i když to bylo docela dlouhé," říká dvanáctiletá studentka.

Novinka kraje příliš nenadchla Jiřího Vojáčka, ředitele Biskupského gymnázia Bohuslava Balbína, jehož zřizovatelem je biskupství – jednotnými přijímačkami se proto řídit nemusí. A ani nechce.

„Tradičně máme test z češtiny a matematiky také od společnosti SCIO. Tři testy už by byly příliš," míní ředitel.

„Zajímá nás spíše mimoškolní aktivita žáků. Třeba úspěchy v olympiádách," dodává Vojáček.

Veronika Skřivanová