Kvůli plánované demolici hotelu Černigov bude muset město více než tři roky fungující cyklodům přesunout o něco blíže vlakovému nádraží. Respektive město vypíše soutěž na nový parkovací dům pro kola, který bude umístěný pod zemí.

„Přesuneme finanční prostředky z minulých let, které jsme měli připravené na věže v nemocnici a u univerzity. Jejich stavbu  prozatím přerušil verdikt Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS). Výběrové řízení na nový dům vypíšeme hodně obecně, abychom se právě nedostali do problémů s ÚHOSem," vysvětlil náměstek primátora Jindřich Vedlich.

Dva miliony na stavbu nové věže využije město 
od Králoévhradeckého kraje, případně bude hledat vypsané dotace. Do nové úschovny jízdních kol by se mělo vejít opět více než sto bicyklů.

Co bude se stávající věží 
u hotelu Černigov zatím není jisté. „Jednáme o prodloužení lhůty do konce roku. Ve smlouvě ale máme, že jakmile se pohne situace s demolicí, tak musíme pryč," vysvětlil Rudolf Bernart z firmy Systematica, který dům na Riegrově náměstí provozuje.

Podle Jindřicha Vedlicha bylo město osloveno na odkup cyklodomu na Riegrově náměstí. „Je to ale právně poněkud složitá záležitost. Musíme najít mechanismus odkupu," dodal Vedlich.

O hradecké cyklodomy mají zájem po celé republice

Parkovací domy v krajské metropoli si cyklisté naučili hojně využívat. Například v srpnu jich zaparkovalo u nádraží na Riegrově náměstí 2200, cyklodům u Futura využilo téměř tisícovka lidí.

„U Futura se cyklodům neváže na dopravní uzel, sami jsme čekali, jak bude využívaný. Ale sami jsme spokojený. Nedá se srovnávat s nádražním, protože u obchodního centra ho lidé nevyužívají na několikadenní parkovaní. Například při dětském dnu v červnu byl dům hodně plný, ale samozřejmě jen na pár hodin," vysvětlil řekl Rudolf Bernart z firmy Systematica, která provozuje dům na Riegrově náměstí a postavila obdobné cyklověže u Futura a v Přerově.

Zájem i z jiných měst

Do budoucna by se v republice mohl počet objektů ještě zvýšit. „Byla vypsána dotační výzva na modernizaci dopravních terminálů, kde je zahrnutá i parkovací věž pro kola. Podle našich informací má zájem až 13 měst," dodal Bernart. Výstavba věže stojí zhruba 9,5 milionu korun včetně zpracování projektu, dotace by mohla pokrýt až 90 procent nákladů. O získání dotace by mělo být rozhodnuto na podzim, zájem o vybudování věže oznámily už dříve například Břeclav či Lysá nad Labem.

V kraji by se měla časem objevit věž v bývalé hasičárně v hojně navštěvovaném Kuksu. „Díky Labské stezce je dnes velká část návštěvníků Kuksu právě z řad cyklistů," uvedl již dříve náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Otakar Ruml.

Český výrobce hlásí také zájem z Francii, Londýna či Singapuru.

Snadná obsluha

Modul je ocelová konstrukce ve tvaru osmiúhelníku se skleněnou výplní a vejde se do něj 116 jízdních kol. Obsluha parkovacího domu je jednoduchá. Cyklista přijde ke vchodu, zaparkuje své kolo a na oplátku dostane žeton, ve kterém je elektronický čip, který zaručuje návrat správného dopravního prostředku. Na řidítkách dokonce může zůstat helma i další věci. V druhé a novější stavbě u hradeckého obchodního centra dokáží zaparkovat vyšší kola a bicykly s dětskou sedačkou, což ocení především maminky.