Velkou část peněz získalo zdravotnické zařízení díky nadaci Kapka naděje, jejíž prezidentka Vendula Pizingerová včera dětskou kliniku osobně navštívila a prohlédla si nejen novou techniku ale také představení, které si pro ní připravily děti. „Kapka naděje věnovala 580 tisíc korun. S hradeckou nemocnicí spolupracujeme už dlouho a věřím, že budeme sponzorovat i další projekty," uvedla Pizingerová.

Na techniku přispěla elektrárna i fotbalisté

Díky nové technice se dětem na klinice dýchá lépe.Na hemato-onkologickém oddělení Dětské kliniky hradecké fakultní nemocnice leží pacienti s vážným onemocněním krve z celých východních Čech. Jejich léčba spočívá mimo jiné v náročné léčbě, která zničí nejen nádorové buňky, ale i ty zdravé. Tím pádem je obranyschopnost dítěte velmi oslabená. Je tedy problém větrat okny, aby se z venku nedostávaly dovnitř škodlivé věci. „Velké nebezpečí pro oslabené děti představují vzduchem se šířící houbové infekce, které jsou spojeny s rizikem závažných zdravotních komplikací a dokonce je mohou ohrozit i na životě," potvrdila Sylva Skálová, přednostka dětské kliniky.

Kromě Kapky naděje přispěly na vzduchotechniku také Elektrárny Opatovice částkou 600 tisíc korun (na snímku), Okresní fotbalový svaz Hradec Králové (téměř 350 tisíc korun) a Ema Hubáčková přidala téměř 150 tisíc korun.

„U nás přispívání ze soukromého sektoru běžné oproti zahraničí není. U nás je to na začátku," uvedl Roman Prymula, ředitel nemocnice. Peníze nemocnice sháněla s pomocí nadace od listopadu loňského roku, samotná realizace vzduchotechniky se uskutečnila v únoru.