První zástupkyně České republiky v paradrezuře na paralympiádě Anastasja Vištalová totiž pojede na koni Lata Brandis. Klisna patří právě Kinským a trénuje je Eleonora Kinský dal Borgo, která se narodila a žije v italské Pise. Hraběnka se svou svěřenkyní přes léto trénují v Čechách v Jezdeckém klubu Ronex.

Českou paralympijskou naději našla hraběnka na závodech

Jednadvacetiletou naději českých barev trénuje Eleonora Kinský dal Borgo, která se narodila a žije v italské Pise. Na koni jezdí od šesti let a během svého života vyzkoušela crosscountry, parkur až nakonec zakotvila u drezury. V Čechách je od začátku července, naposledy zde byla v roce 2000 na dvouměsíční stáži v Kladrubech nad Labem.

„Všechno začalo na soutěži, kde jsem pozorovala české jméno mezi soutěžícími. Byla to právě Anastasja Vištalová. Byla jsem zvědavá, tak jsem ji kontaktovala přes Facebook. A tak vzniklo, že jí teď trénuji na svém koni Lata Brandis na paralympiádu (Klisna je pojmenovaná po příbuzné Kinských Latě Brandisové, která jako jediná žena v historii vyhrála Velkou Pardubickou - pozn. redakce)," vysvětlila Eleonora Kinský dal Borgo.

Anastasja Vištalová trénuje také na koni Dominique v jezdeckém klubu Ronex pod vedením Renaty Habáskové.

Připravit správně koně je náročná práce. „Kůň musí na postiženého člověka reagovat jinak než na zdravého. Jezdec musí drezurovat koně pomocí těla, nohy použít nemůže. Tím pádem se musí přizpůsobovat i trénink. Například když jedu na Latě, tak cítím, že je silná a chce trénovat. Jakmile na ní ale sedne Anastasja, tak je Lata klidná. Pozná, že na ní jede postižený jezdec," pokračovala Eleonora Kinský dal Borgo.

Na Latě Anastasja trénovala jednou měsíčně v Itálii, od minulého měsíce se na ní připravuje v Čechách díky společnosti Kinský dal Borgo a.s.. „Pevně věříme, že se umístí mezi prvními pěti. Těší mne, že můžu reprezentovat Českou republiku 
a pokračovat v rodinné tradici," dodala Eleonora Kinský dal Borgo.

Češkou je hraběnka 
Kinský dal Borgo po dědečkovi
Eleonora Kinska dal Borgo se narodila v italské Pise. Je jí 37 let. Její dědeček Norbert Kinský (příjmení dal Borgo připojil až po sňatku s Annou Mariou dal Borgo-Netolickou), který emigroval v roce 1948 do Itálie, byl Čech. Měla tak právo žádat o české občanství, které získala. „Dědeček miloval koně a sestra je jediná, kdo se v naší větvi věnuje jezdectví, proto si myslím, že je dobře, aby reprezentovala Českou republiku" uvedl její bratr Francesco Kinský dal Borgo, který již několik let žije v Chlumci nad Cidlinou a mezi jeho záliby patří parforsní hony.