Zeptali jsme se i starostky Dohalic Máši Enderlové.

Co je v obci nového?

Letos jsme opravili komunikaci pro pěší k vlakové zastávce, což nás stálo 550 tisíc korun. Vybudovali jsme část chodníku v Horních Dohalicích, který měl původně sloužit pro autobusovou zastávku, ale autobusy do obce od 1. ledna 2010 zruší. Také se nám podařilo zavést osvětlení na místní hřiště a hřbitov. Hlavní akcí v tomto roce je rekonstrukce zdravotního střediska včetně přístavby sociálního zařízení pro tělesně postižené, výměny oken a výstavby nového přístupového chodníku.

Žádali jste o dotace?

O dotace jsme žádali v uplynulých třech letech třikrát, dvakrát na izolaci vlhkého zdiva na Základní škole v Dohalicích, jejíž součástí je i zdravotní středisko. Dotaci na tuto opravu jsme obdrželi. Loni jsme žádali o dotaci na chodníkv Horních Dohalicích, ale neúspěšně. Nechali jsme si také vypracovat projektovou dokumentaci za dvě stě tisíc korun na zateplení a výměnu oken školy. Dotační titul byl však předčasně ukončen. V současné době tak hledáme nové možnosti, protože naše obec není sama schopna financovat akci za přibližně čtyři miliony korun a škola tuto opravu již opravdu nutně potřebuje.

Plánujete větší investice či opravy i do budoucna?

Akce škola je odpovědí na tuto otázku. Dále bychom rádi získali dotaci na výstavbu druhé části chodníku k vlakové zastávce v Horních Dohalicích. Zapotřebí by byla i celková oprava veřejného osvětlení. Největší starosti nám ale dělá nedostatek stavebních parcel, takže čekáme na nový územní plán obce.

Jaké kulturní a sportovní akce v obci pořádáte?

V naší obci je na velmi dobré úrovni fotbalová činnost Sokolu Dohalice. Dá se říci, že naše obec žije fotbalem. Proto se snažíme sportovce podporovat i finančně. I oni byli již několikrát úspěšní při získávání dotací a mohli si tak vybudovat důstojnější prostředí.⋌(lka)

Fakta o obci:

Poloha: severozápadní část okresu Hradec Králové
Rozloha: 445 hektarů
Počet obyvatel: 450 obyvatel
Nadmořská výška: 249 m. n. m.
První písemné zmínka: údaje pocházejí z roku 1352