V době svého vzniku (1909 až 1913) se secesní budova Muzea východních Čech nesetkala zrovna s velkou přízní obyvatel města na soutoku Labe a Orlice. Postupem času se však asymetrická stavba Jana Kotěry stala jedním ze symbolů východočeské metropole. Zub času se však na stavbě výrazně podepsal a je nutná generální oprava. Tu město plánuje uskutečnit ještě v tomto desetiletí. Hradecká radnice by totiž v příštím roce chtěla získat potřebná povolení a následně vypsat výběrové řízení na zhotovitele stavebních prací.

„Hlavní práce na obnově této významné historické budovy jsou plánovány na rok 2018. Některé náročnější restaurátorské práce si však vyžádají více času a budou probíhat až do roku 2019," informoval Deník náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich s tím, že se jedná zejména o složité opravy štukových a sádrových omítek, opravy kašny a schodiště.

Secesní budovu Muzea východních Čech tedy čeká v příštích letech náročná rekonstrukce. Nejviditelnější součástí rekonstrukce se stane obnova vnějšího pláště včetně restaurátorských prací na kašně, uměleckých instalacích i schodišti.

„Důležitá bude také výměna oken poškozených hnilobou a povětrnostními vlivy, včetně oprav vitráží a obložení. Zároveň dojde k opravám interiérů a vymístění stávající předávací stanice horkovodu EOP mimo budovu," uvedl náměstek primátora Jindřich Vedlich s dodatkem, že dalším cílem se stane zpřístupnění historické terasy na střeše muzea. „Ta po otevření nabídne návštěvníkům muzeum unikátní výhled na moderní i historickou část Hradce Králové. V suterénu pak díky rekonstrukci vzniknou nové prostory komunitního muzea," řekl náměstek.

Zároveň se díky zpřístupnění dalších prostor zlepší možnosti pro expozice, a tedy i atraktivita muzea pro jeho návštěvníky. „Celkové náklady rekonstrukce jsou odhadovány na 120 milionů korun, přičemž až devadesát procent nákladů pokryjí dotace," informoval vedoucí odboru strategického plánování Karel Vít.

V dalších letech se hradecká radnice zaměří také na revitalizaci přilehlého parku.