Nakonec mu vaz srazily letošní problémy s drogami, kdy si dealeři udělali z festivalu doslova tržiště, kde bez okolků a utajování nabízeli návštěvníkům omamné látky všeho druhu. „Jsou tu dvě roviny. Jedna je kulturní a druhá pořadatelská. Tu druhou pan Maliník rozhodně nezvládl. Město nemůže podporovat drogovou scénu," uvedla náměstkyně hradeckého primátora Romana Lišková (HDK) a poukázala i na další pochybení letošního festivalu.  Podle ní pořadatelé Hip Hop Kemp nezvládli ani po stránce úklidu či hygieny. „Nechceme, aby festival z města zmizel, ale ať ukáže, že se s výtkami dokáže vypořádat. Rozhodně mu nezavíráme dveře. Do kalendáře se může časem vrátit, ale na příští rok mu rozhodně záštitu nedáme. Počkáme, jestli dokáže Hip Hop Kemp projít renesancí" dodala Romana Lišková. Pro prozatímní „výmaz" byli i další zastupitelé. Jen Leoš Heger (TOP 09) prosil zastupitele o shovívavost. „Dejme festivalu ještě jednu šanci," řekl exministr zdravotnictví.

Jeho slova však nepadla na úrodnou půdu. Pro vyškrtnutí bylo 13 zastupitelů, 10 hlasovalo proti a sedm se zdrželo.

Udrží se na letišti?

Téměř hodinu se hradecké zastupitelstvo rozhodovalo, zda i přes drogové problémy udrží v prestižním kalendáři Calendarium Regina festival Hip Hop Kemp.

Nakonec se tak nestalo a festival, který ročně navštíví přes dvacet tisíc lidí, minimálně na rok z prestižních městských akcí vypadne. Misku vah na stranu těch, kteří ho tam již nechtějí, převážila i slova zástupce policie Petra Krásy, který na úterním plénu vystoupil.

Únosná mez

Na něm uvedl, že drogová problematika se týká i jiných akcí, ale Hip Hop Kemp už přerostl únosnou mez.

To se projevilo i v zásahu policejních složek, které na festivalu zadržely 12 lidi a 10 z nich za drogové delikty policie obvinila.

„Sami jsme byli překvapeni, co se na Hip Hop Kempu děje. Nevím, co některé lidi vedlo k tomu, aby si z festivalu udělalo drogové tržiště, ale je jisté, že se na Hip Hop Kemp nabalují lidé, kteří nemají zájem o hudbu, ale o prodej drog," uvedl Petr Krása. Policisté po festivalu uvedli, že zajistili přes tři kilogramy marihuany.

Pořadatel festivalu Radek Maliník výtky proti drogám chápal, ale výmaz z Calendaria Regina bere jako velký podraz.

„Je to komplikace a velmi mě mrzí přístup města. Na jednu stranu město deklaruje, jak je rádo, že tu takový festival je a že do města přitáhne řadu turistů, na druhé straně se, když se něco nevyvede, stáhne a hodí nás přes palubu. Místo toho, aby nám podalo pomocnou ruku," míní Radek Maliník, který sám je velkým odpůrcem drog. „Vím, že na Hip Hopu s drogami bývá problém. Snažili jsme se jej eliminovat, ale bez peněz to nejde. Ale podle mě přínos festivalu městu dalece převyšuje letošní komplikace, " uvedl pořadatel festivalu, který zastupitelům slíbil dodat vizi opatření proti prodejcům drog.

Festival zůstane

Plány spočívají v rozdělení stanového městečka na dvě části a jejich následné „rozparcelování". „Městečko tak bude přehlednější a pro strážce zákona se stane zónou, kde se bude lépe vymáhat právo.

„Navíc chceme posílit službu security, která bude městečko procházet," uvedl Radek Maliník s tím, že vše bude pod bedlivou kontrolou policie.

Na otázku, zda, je festival díky výmazu v ohrožení pak uvedl: „Festival ohrožený rozhodně není, určitě ho uspořádám a určitě i v Hradci Králové. Kdyby to nedopadlo na letišti, tak ho v rámci města uspořádáme jinde."