Kulturní památka? Pouze zdržení

Město zbouralo starý dům s pavlačí, který se aktivisté neúspěšně snažili dostat na seznam kulturních památek. Ministerstvo kultury však návrh zamítlo a bourání se tím pouze zdržela o více než dva měsíce.

Odpůrci demolice a stavby nového domu, ve kterém má být informační centrum a učebny místní lidušky, dokonce proti výstavbě iniciovali petici.

Tu však nakonec město oficiálně neobdrželo. Vedení Chlumce poukazovalo na velmi špatný stav domu. V minulosti zastupitelstvo několikrát zvažovalo o prodeji nemovitosti, nakonec však zvolilo variantu vlastního využití s výstavbou nové bezbariérové budovy.

Ruinu nahradí nová stavba

V současné době město začíná s výstavbou nové veřejné budovy.

Na Klicperovo náměstí plánuje umístit knihovnu a informační centrum v kombinaci s učebnami ZUŠ. Slavnostní otevření Chlumec plánuje na jaro příštího roku. Celá stavba přijde městský rozpočet na 18,5 milionu korun. „Havarijní stav původního objektu nesnesl delšího otálení. Náměstí bude novou stavbou, která si však ponechá ráz původního objektu, oživeno. Je to i v souladu se stanoviskem památkářů," uvedl starosta Miroslav Uchytil.