Je živý, možná až hyperaktivní. „Uznávám, že to rozhodně není neproblematické dítě," říká i sesazená ředitelka školky Libuše Friedlová na adresu chlapce, jenž se ocitl v centru třaskavé kauzy.

Sedmiletý kluk podle výpovědí některých rodičů sexuálně šikanoval spolužáky a spolužačky. A to dost drsně. „Já na to dítě ale neukážu," říká Libuše Friedlová.

Ředitelka tvrdí, že přivedla do školky odborníky, aby zjistili, zda se opravdu jedná o šikanu. Mezitím však dostala podnět sociálka i policie. „Ředitelka nezvládla poměry ve školce, konkrétně pochybení v rovinách pracovně právních a zejména pak v rovině komunikační," vysvětluje mluvčí magistrátu Magdalena Vlčková.

Sociálka tak Libuši Friedlové podle všeho vyčítá malou razanci při řešení problému, na niž na odboru upozornila jedna z maminek dalších žáků školky.

Výpověď dalšího rodiče, jehož ratolest chodí do stejného místa, však popisuje situaci trochu jinak. Podle něj byla ve školce skupina až šesti agresivních dětí. A mezi nimi byl sedmiletý chlapec nařčený ze sexuální šikany spíše outsiderem. „Proto se jim chtěl vyrovnat, a tak zlobil možná ještě víc," vykládá rodič.

To by zapadalo do vzorců, 
o kterých mluví odborníci. 
„V každé skupině dojde k hierarchizaci členů. Některý žák či žákyně se může ocitnout na sociometrickém chvostu a může být označován za outsidera, černou ovci, obětního beránka," říká Alena Synková, vedoucí odboru školství. „Učitelé pracují tak, aby se žáci nedostali na chvost a nestali se tak terčem různých legrácek, což by mohlo mít za následek zárodečnou formu šikanování," doplňuje.

Která verze postavení chlapce platí, musí vyšetřit policie i sociálka. „S ohledem na to, že se jedná o děti, je potřeba v celé věci postupovat velmi citlivě," řekla mluvčí krajské policie Ivana Ježková.  „Může to trvat až několik měsíců."

Šikana? Krádež penálu i vydírání

Co je šikana? Vysvětluje speciální pedagog Vratislav Holeček:
„Už to, když někdo někomu opakovaně například bere penál nebo mu bez dovolení opakovaně sahá do tašky, je šikana. Šikanou může být i dlouhodobé zesměšňování, ironizování. Šikana však může mít i závažnější projevy, třeba opakované vynucování si nějaké činnosti, kterou dotyčný nechce dělat. Může jít i o vydírání. Projevů šikany je samozřejmě mnohem více, každopádně důležité je, aby děti věděly, co kdo ve vztahu k nim může dělat a co už ne."