Poslední drobné dodělávky

„Sezonu jsme zahájili, ačkoliv počasí je poměrně nevhodné, ale pokud někdo dorazí, tak poplujeme. Jednu jízdu máme již objednanou. Lodě jsou připravené a doděláváme pouze drobné detaily," řekl  Jaroslav Kostkan z Hradecké paroplavební společnosti. V Hradci Králové slouží loď Královna Eliška, během několika dní začne zájemce vozit loni na podzim dokončená loď Primátor Ulrich.

Kola svezou zadarmo

Nad jezem v Předměřicích nad Labem má společnost připravené dvě motorové lodě, které zajistí kyvadlovou dopravu do Smiřic. „Po cyklostezce jezdí rodiny s dětmi, cesta na Kuks je poměrně daleká, loď mohou využít při své cestě k odpočinku či svačině. Kola budeme vozit zdarma," řekl Kostkan.

Lodě v tomto úseku jezdily už v roce 2008, ale v té době byl o plavbu malý zájem. Loni na podzim vyzkoušela společnost v úseku zkušební provoz, který se vydařil. Převoz lidí a jejich kol tak začala od letoška oficiálně nabízet.

Hradecká paroplavební společnost vznikla v roce 1998, o rok později začal pravidelný provoz parním strojem poháněné lodi a své služby začala nabízet půjčovna pramic.

Od té doby společnost spustila na vodu několik dalších lodí, například dětmi oblíbenou pirátskou plachetnici. „Ještě bychom se chtěli vrátit k prvnímu parníčku Hradec, který bychom nasadili na prázdniny. Letos se soustředíme na vybudování lepších můstků a míst pro kotvení lodí," plánuje Kostkan.