V době neštěstí bylo doma sedm lidí. Třináctiletý chlapec, na kterého se zřítila obývací stěna, skončil v nemocnici.

„Když to přišlo, byl jsem zrovna na dvorku. Ostatní byli naštěstí v místnosti, kterou ta střecha přímo nezasáhla. Křičel jsem na ně, ať okamžitě vypadnou ven. Měli jsme obrovské štěstí, že to nikoho nezabilo. Kluk snad bude v pořádku, nechali si ho tam na pozorování,“ řekl se slzami v očích majitel jednoho z domků Milan Bogol.

Na ulici se kvůli nezkrotnému živlu ocitlo celkem čtrnáct lidí. V sobotu si je k sobě vzali příbuzní. V dalších dnech jim hodlá pomoci město. „Ubytování nebude problém. Máme připravená místa v azylovém domě. Můžeme jim nabídnout také volnou ubytovnu v Březhradské ulici,“ uvedl mluvčí hradecké radnice Václav Svoboda.

Přibližně deset let starý dům, ze kterého střecha přilétla, patří městu. Jeho obyvatelé nyní s obavami vzhlíží k nebi. „Zatím se voda dostala pouze na chodbu, v bytě ji nemáme. Tedy pokud nepočítám tu, která se dovnitř dostala netěsnícím oknem. Doufáme, že město zajistí alespoň nějaké dočasné opatření. Ale ještě tady nikdo z radnice nebyl,“ řekla nájemnice Helena Nesvedová více než dvě hodiny po nehodě.

Podle mluvčího radnice Svobody už na zajištění střechy pracuje havarijní služba bytového podniku Správa nemovitostí. „Jak se bude řešit náhrada škody závisí na posouzení právníků, kteří určí, kdo nese za tuto nehodu odpovědnost. Zatím nevím, zda byl na vině pouze silný vítr nebo jestli třeba nedošlo k nějakému zanedbání při stavbě. Budeme se snažit vyřešit to co nejrychleji,“ dodal.

Větrná smršť Emma na Hradecku lámala stromy a trhala střechy

Přelámané stromy, kolabující doprava, poničené střechy. Takovou spoušť po sobě v sobotu dopoledne zanechal silný vítr, který se přehnal hradeckým okresem.
„Od deseti do jedenácti hodin jsme zaznamenali jen na Hradecku 15 událostí,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje Martina Žahourková. Živel poničil například střechu rodinného domku v Černíkově a na hradeckém supermarketu Albert v Palachově ulici.
Podobné problémy hlásili hasičům krátce po bouři obyvatelé bytového domu ve Fričově ulici. „Vítr střechu sroloval jako konzervu. Doufám, že se nikomu nic nestalo,“ uvedl jeden ze svědků.
Popadané větve a stromy zkomplikovaly na mnoha místech dopravu. Dlouhá kolona aut se vytvořila například na hradecké výpadovce směrem na Pardubice. Dráty vysokého napětí spadly 300 metrů od Stěžer ve směru na autobazar Prachárna.
Vedení je poničené také v ulici Na Mlejnku na Slezském Předměstí. Místo není bezpečné, z popadaných drátů odlétají jiskry. (raš)

Na Sněžce dosahoval orkán 130 kilometrů za hodinu

Krkonoše/ Na hřebenech Krkonoš dosahuje vítr stále síly orkánu.
„Polská stanice na Sněžce v sobotu uváděla v 15 hodin vítr 130 kilometrů za hodinu, ale v nárazech mohl být ještě silnější. Maximální nárazy ale jejich stanice nezaznamenává,“ uvedl Tomáš Popelka z královéhradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.
Například v Hradci Králové dosáhl vichr síly 19,5 metrů za vteřinu, tedy zhruba 70 kilometrů za hodinu. Orkán znamená, že vítr přesáhne 110 kilometrů za hodinu.

Pardubický kraj: Záchranáři a energetici zvládají kalamitu v kraji s vypětím všech sil

„Od rána nám na linky tísňového volání bylo nahlášeno 300 událostí. Řešíme to postupně. Co hoří nejvíc, co naopak počká. Třeba méně závažné případy popadaných stromů musí počkat,“ uvedl operační pardubických krajských hasičů.
Hasiči musli zasahovat například u spadlého vedení vysokého napětí na dům. Elektřina probíjela a hrozil zde požár. Hasiči vyjížděli také k požárům lesa či suché trávy. (kim)

AKTUÁLNĚ: DOPRAVA

V Pardubickém kraji byly kvůli orkánu uzavřeny některé silnice

Pardubický kraj/ Poblíž Podboru se směru na Bořice u Hrochova Týnce na Chrudimsku spadlo na silnici vedení vysokého napětí, silnice byla uzavřena. Stejná situace je na silnici mezi Tantenicí a Strážnou na Orlickoústecku. Krátkodobě neprůjezdných silnic jsou však v kraji desítky. Řidiči musí dbát zvýšené opatrnosti, cesty místy přehradily popadané stromy. Nebezpečné jsou ale i silnice na otevřených pláních, kde hrozí silný nárazový vítr.

Krátce před 14. hodinou byl obnoven na hlavní trati Kolín - Pardubice - Česká Třebová. V oblasti Ústí nad Orlicí se jezdí pouze po jedné koleji, ale vlaky už mohou úsekem projíždět. vlaky na trati ale mají kvůli několikahodinovému uzavření trati několikahodinová zpoždění, která se z hlavního českého koridoru přenášejí jako domino i na ostatní tratě.

Východočeští energetici: kalamita je srovnatelná s Kyrillem

Bez elektřiny je většina východních Čech, nikoliv jen několik měst o obcí. Potvrdila to mluvčí východočeské skupiny ČEZ Šárka Beránková. „Jsou toopravdu tisíce domácností, vlastně většina území. Šlo to v takových pásmech, kudy se to přehnalo, elektřina nefunguje,“ řekla Beránková.

Bez proudu jsou například stotisícové Pardubice, ale i Chrudim. O vesnicích v okolí ani nemluvě. „Technici z terénu volají, že kalamita je srovnatelná s loňským Kyrillem. Máme dokonce šest poruch na velmi vysokém napětí. Dále kolem stovky na vedení vysokého napětí. Spadlé stožáry vysokého napětí jsou například v Opočinku a u Hřibska na Hradecku,“ uvedla Beránková.

Například rozvodnu Opočínek nebo Všestary se už podařilo uvést zpátky do provozu, rozvodny v Tuněchodech, v Novém Bydžově nebo v Hlinsku ale nadále nefungují. (kim)

Silný vítr v Královéhradeckém kraji napáchal značné škody, hasiči vyjížděli k desítkám událostí

Silný vítr a prudký déšť způsobil během dnešního (1. března 2008) dne rozsáhlé škody v celém kraji. Profesionální a dobrovolní hasiči Královéhradeckého kraje vyjeli do dnešní 13.00 hodiny k více jak 140 případům. Stovky hasičů odstraňovaly popadané stromy a větve, uvolněné střechy domů a poškozené sloupy el. vedení.

Některé stromy spadly a blokovaly silnice. Během dopoledne byla kvůli vyvráceným stromům uzavřena silnice z Bílé Třemešné do Doubravice na Trutnovsku. Strom také spadl a zablokoval železniční trať mezi Lipnicí a Bílou Třemešnou. Tři jednotky hasičů v tuto chvíli pracují na zprůjezdnění úseku. V Jánských Lázních, Žacléři a Vítězné hasiči čistili několik propustí na potocích, které ucpaly větve a stromy. Na Trutnovsku byla nejhorší situace v oblasti Dvora Králové nad Labem, Lipnice a Bílé Třemešné.

V Týništi nad Orlicí na Rychnovsku spadla část utržené plechové střechy na železniční troleje. Hasiči museli odpojit troleje a plechy sundat. V celém okrese hasiči odklízeli desítky popadaných stromů a větví, které poškodily elektrická vedení a blokovaly silnice.

V Hradci Králové vichřice odnesla střechu obytného domu v ulici Pod Zámečkem a poškodila střechu u supermarketu Albert. Nápor větru nevydržela střecha u rodinného domu v Černilově. Hasiči odstraňovali desítky stromů, které spadly na dráty vysokého napětí nebo silnice.

V Miletíně na Jičínsku hasiči čistili stavidlo od nánosů větví. V Novém Městě nad Metují na Náchodsku silný vítr poškodil budovu na železničním nádraží. V dalších případech hasiči odklízeli spadlé stromy.

Martina Žahourková, tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Hradec Králové

Podle meteorologů je nejhorší kalamita je pryč

Východ Čech má podle královéhradeckých meteorologů nejhorší „průvan“ za sebou. Vůbec nejhorší situace byla při přechodu fronty v sobotu dopoledne. Například na Labské boudě v Krkonoších vichřice v 10.30 hodin fičela rychlostí 113 kilometrů za hodinu, na druhém konci regionu, na Seči, kolem 97 kilometrů za hodinu.
„To nejhorší je pryč, souviselo to přechodem fronty. Ta teď už pustoší Moravu,“ uvedl meteorolog Tomáš Popelka. „Vítr bude silný pořád, slábnou začne až v neděli v podvečer, ale to nejhorší ze sobotního dopoledne je snad opravdu pryč,“ dodal. (kim)

Beaufortova stupnice síly větru. Pro zvětšení klikněte na obrázek.

Emma přinesla prudký vítr s krupobitím, hladiny východočeských řek stoupají

Východní Čechy/ Prudký vítr s krupobitím, déšť během celé noci. Tak se projevila tlaková níže Emma na východě Čech.
V Krkonoších, Orlických i Jizerských horách spadlo více jak 30 milimetrů srážek, na Labské Boudě dokonce 38 milimetrů. Aktuálně dochází k prudkým vzestupům zejména na menších horských tocích, kde ještě zcela neroztál všechen sníh. Hladiny řek stále toupají. Na horním toku Labe, Cidliny a Bystřice byl dosažen první stupeň povodňové aktivity (stav bdělosti). Český hydrometeorologický ústav vyhlásil na východě Čech od sobotní jedné hodiny do neděle do osmé hodiny večerní povodňovou pohotovost.
V průběhu soboty meteorologové předpovídají další srážky, které na hřebenech hor mohou dosáhnout 15 až 20 milimetrů, v nejvyšších polohách budou přecházet ve sněžení.

AKTUÁLNÍ INFO:

Vyhlášené povodňové stupně se zatím nemění. Hladina Labe na vodním díle Les Království stále stoupá, na jejím horním toku stav bdělosti stále trvá. Krátce po poledni byl vyhlášen první stupeň povodňové aktivity také na Divoké Orlici v Orlickém Záhoří, hladina směrem k prvnímu stupni stoupá také na Tiché Orlici v Lichkově. U sousedů v Libereckém kraji dosáhla řeka Kamenice druhého stupně, stavu pohotovosti. Hladina Jizery u Jablonce se tomuto stavu blíží. (rot)


Na Rychnovsku padal jeden strom za druhým


Náčelník Horské služby oblasti Orlické hory Josef Šifra potvrdil silné poryvy větru na hřebenech. „Aktuální informace v tuto chvíli nemám, protože dispečink máme až v 16.30 hodin, nicméně si myslím, že kdyby došlo k nějaké katastrofě, již bychom o tom věděli. Vím, že na horách spadlo pár stromů, ale zatím nic mimořádného. V současnosti zde navíc prší a sněží,“ reagoval v poledne na dotaz Šifra.

Operační důstojník rychnovské požární stanice HZS Královéhradeckého kraje uvedl, že kvůli výjezdům ani nestačí aktualizovat internetové stránky. „Asi od deseti hodin, když se nad regionem přehnala bouřka máme jeden výjezd za druhým. Jde především o popadané stromy, které zablokovaly silnici nebo spadly na vedení elektrického proudu. Proto také dochází k výpadkům,“ uvedl deset minut po poledni operační důstojník s tím, že nejkritičtější místa jsou na silnici z Domašína na Dobrušku a na horách v oblasti Sedloňov – Olešnice v Orlických horách. „Pokud vím, tak zatím nikde nedošlo k vážným škodám či poranění osob,“ dodal operační důstojník. (ign)

Náchodsko: V Jaroměři spadl na dům strom

Vichřice, která se prohnala Náchodskem, způsobila značné škody, které ale zatím nejsou vyčíslené. V Novém Městě nad Metují odnesl vichr střechu domu, a stromy popadaly na elektrické vedení. Některé ze silnic jsou neprůjezdné. V Jaroměři se také potýkají s následky silného větru. Na rodinný dům spadl strom. K žádnému zranění naštěstí nedošlo, pouze ke škodě na majetku. (mm)