O kontroverzní skulpturu Entropa, která velmi netradičně představuje 22 zemí Evropy a několik států pobouřila, má eminentní zájem hradecká radnice. Plastika, kterou vytvořil umělec David Černý a jeho asistenti, je od poloviny ledna k vidění na průčelí domu Justus Lipsius v Bruselu.

„V souvislosti s diskuzí o osudu díla po ukončení českého předsednictví v Radě Evropské unie jsme se dohodli, že by bylo vhodné získat Entropu pro Hradec. Chceme ho povýšit na evropskou úroveň. Odkoupení by bylo asi příliš drahé, ale mohlo by se jednat o propůjčení, třeba na půl roku,“ uvedl náměstek primátora Boris Herman.

Česko bude v čele rady do konce června. Radnice proto neváhala a Davida Černého ihned oslovila. Za dva týdny by měl přijet do Hradce.

„Je to v podstatě vyloučené. Kvůli rozměrům, složitosti a ceně. Když si to nemůže dovolit Praha, tak menší město sotva. Ale třeba se mýlím. Každopádně Entropa půjde nejdřív do jedné pražské galerie,“ řekl David Černý.

Radnice přesto začala hledat nejvhodnější budovu, kde by mohla výstava být. To zřejmě nebude jednoduché, protože dílo má mimořádné rozměry.

Rám váží téměř šest tun. Další dvě tuny má zpodobnění států Evropy, ocelové konzole, elektroinstalace a ostatní části. Velikost konstrukce je 16,4 krát 16,5 metrů. V Bruselu visí na dvou objímkách s roztečí 15 metrů.

„Jako vhodné místo mě napadl autobusový terminál, ale tam by to zřejmě kvůli velikosti nešlo. Pak by to mohla být hala vlakového nádraží nebo nová budova hradecké univerzity. Tam by to pasovalo nejvíc,“ dodal náměstek primátora Herman.

Podle kvestora univerzity Stanislava Klika však není jasné, zda by konstrukce budovy dílo udržela. „Oslovil jsem projektanta, který by měl dát v pondělí první vyjádření, jestli by to objekt bez rekonstrukce unesl a jestli má cenu se tím dál podrobněji zabývat. Pak bychom začali diskutovat s městem, mimo jiné o financování,“ řekl Klik.

„Jen stěhování stojí okolo milionu korun,“ tvrdí Černý.