Pro značný ohlas veřejnosti z předchozího roku přichází Hradecká kulturní a vzdělávací společnost opět s pořádáním farmářských trhů, které si ve městě získaly velkou oblibu. V sobotu 15. dubna se můžete vypravit v letošním roce poprvé do Gayerových kasáren, kde budete mezi 8. a 12. hodinou ochutnávat a nakupovat kvalitní a čerstvé potravinářské výrobky nejen z hradeckého regionu.

Počínaje tímto datem se trhy budou konat dvakrát do měsíce, a to až do 18. listopadu. V sobotu 15. dubna najdete v Gayerových kasárnách více než čtyřicet stánků s širokým sortimentem jakostních domácích produktů. Své výpěstky a výrobky budou prezentovat sami producenti, kteří kladou ve své činnosti důraz především na kvalitní suroviny, ekologický způsob zemědělství a tradiční způsoby zpracování zdravotně nezávadných surovin bez použití konzervantů a jiných aditiv.

Na trzích bude možno vybírat třeba z široké palety masných výrobků a uzenin - od chlazené drůbeže a králíků, šunky, grilovacích, šunkových a zvěřinových klobás přes lahůdkové párky až po libové tlačenky, chutné jitrničky nebo produkty z hovězího a rybího masa. Svoji domácí sezonní produkci dovezou a představí rovněž zelináři. V nabídce nebude chybět ani sadba zeleniny, květin, bylinek a balkonových květin.

Majáles v Šimkových sadech v Hradci Králové.
Hradecký Majáles již tradičně omezí hromadnou dopravu

Farmářské trhy nabídnou i takové produkty, jaké v běžné obchodní síti nenajdeme, jako jsou výrobky z ovčího mléka nebo delikátní a vysoce zdravé tvarohové či slovenské ovčí, kravské a kozí sýry, máslo, brynza, oštiepky i mnoho druhů sýrů holandských. Pro ty, kteří jsou spíše na sladší, budou k dispozici valašské frgále, koláče, vánočky nebo třeba produkty z medu. Vybírat bude možné nejen z široké palety pekařských výrobků, ale třeba z nabídky brusinek nebo produktů z rakytníku. V nabídce nebudou chybět ani tvarohové dezerty, luštěninové bezlepkové pečivo a koláče, nakládaná zelenina, sirupy, marmelády, ale také třeba žampiony, hlíva, sušené plody, pečené čaje, rýže, těstoviny a koření.

Dalším magnetem trhů budou například zeleninové hořčice, maďarská paprika a fermentované delikatesy, trvanlivé zvěřinové salámy, domácí sirupy a mošty, moravská medovina, jakož i sýrové pochoutky z celé Evropy. Farmářské trhy jsou pro všechny, kteří sdílejí sympatii pro jakostní domácí výrobky a pro ty, kteří je v této zemi umí vypěstovat a vyrobit.

Velikonoce na zámku Hrádek u Nechanic.
Východočeské památky připravily na Velikonoce bohatý program

Přijďte ochutnat, nakoupit, trošku si provětrat hlavu, potkat známé a pohovořit. Bude to jistě příjemně a užitečně strávená část soboty.

Další farmářské trhy se budou konat 29. dubna.