Secesní pýcha krajského města se má v brzké době dočkat proměny. Muzeum východních Čech, které bylo v polovině 90. let prohlášeno za národní kulturní památku, dostane nový kabát.

Město už zpracovalo dokumentaci a zažádá o stavební povolení.

„V červnu budou rada i zastupitelstvo města zároveň schvalovat zadání veřejné zakázky a zařazení částky 90 milionů korun do rozpočtu na rok 2018 na uvedenou rekonstrukci," uvedl náměstek primátora Jindřich Vedlich. Konečné náklady na rekonstrukci budou upřesněny až po nabídkách firem ve výběrovém řízení.

Milionové dotace

Až radnice získá stavební povolení, chce zažádat o dotace, které by mohly pokrýt až 90 procent nákladů, tedy něco málo přes 80 milionů korun.

„Pokud nenastanou komplikace se stavebním povolením a výběrem dodavatele, rekonstrukce by měla začít hned zkraje roku 2018," dodal Vedlich, který zároveň předpokládá, že práce by měly být dokončeny v závěru téhož roku.

Co čeká muzeum
- opravy a výměny původních oken, rekonstrukce vi-tráží, restaurování obložení, v němž jsou okna vsazena

- obnova fasády

- restaurování sádrových a štukových omítek

- restaurování kašny, rampy, schodiště a soch

- zpřístupnění terasy a kopule

- rekonstrukce suterénu pro samostatnou expozici města

- vybudování nové výstavní expozice

Muzeum se uzavře

Rozsáhlá rekonstrukce muzea se neobejde bez omezení. V době oprav bude budova pro veřejnost uzavřena.

Proměna parku

Do konce roku 2020 chce vedení města proměnit i vzhled přilehlého parku. Už byla zpracována studie, která poslouží jako podklad pro územní řízení a vydání stavebního povolení.

„Předpokládané náklady na tento projekt jsou deset milionů korun," uvedl mluvčí hradecké radnice Petr Vinklář.

Město doufá, že i na úpravy parku získá dotace. Vypracovaná studie má podle radnice navázat na řešení podle původních představ architekta Jana Kotěry, který je autorem budovy muzea. Nepůjde však jen o proměnu zeleně za hradeckým muzeem. Změn by se měla dočkat i přilehlá pergola a park by měl být vybaven novými lavičkami, koši či stojany na kola.