„Vypsali jsme výběrové řízení a očekávám, že práce budou zahájeny počátkem května. Rekonstrukce potrvá do konce září,“ uvedl Vlastimil Ondráček z Technických služeb Hradec Králové. Dodal, že poté bude opravenou fontánu čekat zhruba měsíc a půl trvající zkušební provoz. Náklady na opravu by neměly přesáhnout tři miliony korun.

Kromě opravy betonové vany a přístupového schodiště bude okrasa Žižkových sadů vybavena také novou technologií. Ta umožní nejen z loňské sezony známý výstřik vody ve tvaru vějíře, ale i rovný výstřik až do výše pěti metrů. Fontána bude navíc po setmění nasvícena paprsky světla směrujícími z vody.

Kompletní rekonstrukce fontány byla nutností, protože její stav lze označit jako havarijní. Už na podzim loňského roku musela být kvůli průsakům vody předčasně odstavena z provozu.

„Dá se říct, že víc vody odtékalo než stačilo přitéct, takže hrozilo zadření čerpadla,“ vysvětlil zástupce Technických služeb Hradec Králové. Všechny ostatní vodotrysky provozované v krajském městě technickými službami už stříkají od druhého dubnového týdne.

„Spustili jsme je kvůli počasí dřív než v minulých letech. Obvykle to bývalo koncem dubna nebo začátkem května,“ uvedl Vlastimil Ondráček. Jedinou dosud nefungující je nová fontána na Riegrově náměstí, kterou musí spustit firma, která ji zhotovila. Dojít by k tomu mělo v nejbližších dnech.