Případ se v Hradci stal před vánočními svátky a nyní jej dořešuje odbor životního prostředí magistrátu. K pachatelům, kteří byli vyslechnuti strážníky i pracovníky odboru, zrovna v těchto dnech putuje složenka se sumou, již mají zaplatit.

Tvorba černé skládky zachycená fotopastí.„U fyzické osoby můžeme uložit  pokutu do výše dvaceti tisíc korun," prozradil vedoucí oddělení ochrany přírody magistrátu Libor Rak.

V tomto případě částka nepůjde k horní hranici.  Dvaadvacetiletí mladíci z Hradce, kteří mají průšvih na svědomí, se totiž přiznali.

„Omluvili se a slíbili místo vyčistit a uvést do původního stavu," řekla Eva Čížková, mluvčí městské policie.

Fotopasti si tak připsaly další úlovek. „Už se padesátkrát zaplatily," poděkoval Rak. „Černých skládek v Hradci od doby, co je používáme, totiž výrazně  ubylo."

Strážníci využívají elektronické pomocníky přibližně dva roky. Poprvé je nasadili 
v Březhradě, kde lidé stále tvořili skládku. „V Hradci funguje několik sběrných dvorů, lidé mají u domů sběrné nádoby, ale i přesto někteří odpadky vysypávají do příkopů," divil se ředitel městské policie Miroslav Hloušek.

Pozitivní zkušenosti s fotopastmi mají také lesníci či strážníci z Třebechovic.

Třebechovické fotopasti chytají na hřbitově i u odpadkových košů

Třebechovice pod Orebem – Rozličné padouchy chytají fotopasti. Využívány jsou v lese, na náměstích… Ale také na hřbitovech.

Jako například v Třebechovicích pod Orebem, kde 
v minulém roce při jedné akci zaúřadovaly.

„Pomohly nám chytit pachatele při činu," děkuje strážník místní městské policie Jiří Pospíšil.

Hřbitov v Třebechovicích pod Orebem.Co se stalo?
Někdo kradl v urnovém háji nerezové obrubníky
z hrobů. Díky fotopasti jsme pachatele dopadli.

Najdete i další případy, kdy vám byly fotopasti k užitku?
Například ve městě jsme je instalovali do odpadkových košů. Lidi si zaplatí odvoz popelnice třeba jednou za měsíc a odpadky vyhazují v taškách do košů, které na to nejsou určeny. Někteří to dělali opakovaně. A před časem jsme fotopast použili také k ochraně.

O co šlo?
Na památníku, který stojí u staré sokolovny, byly dva bronzové nápisy. Jeden někdo utrhl a u toho druhého se mu to nepovedlo. Proto jsme tam dali fotopast, která hlídala místo, než se vyrobila plastická replika.

Kolik máte pastí ve městě?
(směje se) To vám neřeknu , to by nebylo moc taktické.

Jak zařízení vlastně funguje? Je složité ho obsluhovat?
Vůbec ne. Jsou různé druhy. Některé pasti mohou být on-line, můžeme je tedy sledovat na internetu. U dalších se jen vymění karta. Je to úplně jednoduché, je to otázka chviličky.