UFO, jak se mezi obyvateli Hradce Králové přezdívá magistrátem připravovanému Lesnímu centru, ještě ani nezahájilo přípravy k přistání a už radnice chystá „rozkaz" k odletu. Do plénu se totiž vrací varianta opravit stávající objekt hájenky U Dvou šraňků a v její blízkosti postavit malé „ufo" v podobě výukového altánu.

Zajímavostí je, že právě tento návrh byl jako původní navržený společností Městské lesy, ale nedostal se do finálních variant z dílny architekta Pavla Zadrobílka. A i když se posledních čtrnáct dní zdálo, že radnice nakonec prosadí svůj záměr a hájenka ustoupí moderní fořtovně za 20 milionů korun, tak dění posledních hodin ukazuje, že se její sny zřejmě zbortí.

Vox populi, vox Dei

Proti radnici se totiž zvedla vlna nevole podtržená peticí, kterou za pár dní existence podepsalo přes dva a půl tisíce lidí. Tehdy se město „chytilo" za nos a pomalinku ze svých pozic ustupuje.

„Nemůžeme nevzít v úvahu názor lidí s tím, že mají představu, že tam chtějí hájenku zachovat. Sice jsem někde četla, že jsou rozhořčeni z toho, že je v havarijním stavu, ale není tomu tak. Není však ani v ideálním stavu a vyžaduje určitou rekonstrukci. Nyní uvažujeme o dalších možnostech," řekla Deníku 2. zástupkyně primátora města a náměstkyně pro oblast správy majetku města a městských organizací Romana Lišková, která připustila, že se do hry vrací právě prvotní návrh Městských lesů, tedy oprava stávající budovy fořtovny a v její blízkosti vznik „učebního" altánku.

Návrat ke kořenům

„Ano, je to jedna z možností. Za odbor majetku však musím říct, že jsem velmi nadšena z toho, že se s tím majetkem bude něco děla. A i to, že ho můžeme opravit za cizí peníze," uvedla Romana Lišková pro kterou je výhodné jak UFO, tak i další uvažované vize. „Důležité je, aby to nebylo na náklad města. Na druhou stranu je UFO stále nejlevnější dotovaná varianta. Pakliže však seženeme peníze, tak budu jen a jen ráda, když se hájenka zachová," uvedla Romana Lišková a dodala, že diskuze okolo hájenky probíhají neustále. A i ona očekává, že to bude jeden ze stěžejních bodu jednání zastupitelstva, které proběhne příští týden.

„Pro mě je důležité, aby jsme ten objekt dokázali zhodnotit jak pro obyvatele města, tak i pro ostatní návštěvníky," uvedla Romana Lišková, která nesouhlasí s tím, že záměr a vizi neřešili se společností Městské lesy. „Nevím, odkud máte tuto informaci. S panem ředitelem Zerzánem jsme tuto otázku řešili několikrát," uvedla náměstkyně, jež dál trvá na tom, že vybraná lokalita byla pro UFO tou nejvhodnější. „Jiné místo není tak kvalitní a dobré. Zatím tak nehledáme jinou lokalitu," dodala Romana Lišková s tím, že teprve další dny a hodiny ukáží, jaká z variant bude tou nejlepší. I ona by se však nebránila tomu, aby hájenka na svém místě zůstala.