Smutně vyhlížející torzo areálu Hajnišova mlýna poblíž centra Třebechovic pod Orebem čekalo na rozhodnutí Ministerstva kultury dlouhé měsíce. A konečně se dočkalo.

Hajnišův mlýn byl zatím nepravomocně prohlášen za kulturní památku.

„Dle názoru Ministerstva kultury je památková hodnota posuzovaného komplexu nesporná, přičemž je spíše s podivem, že dotčený mlýn nepožívá dávno status chráněné kulturní památky a ocitá se dodnes mimo odborný zájem státní památkové péče," stojí ve vyjádření Ministerstva kultury, které má Hradecký deník k dispozici.

Chystá se odvolání

Rozhodnutí ministerských úředníků však hatí plány vedení města, které chtělo mlýn zbourat a na jeho místě vybudovat příjezdovou cestu k parkovišti.

„Ve středu 15. února jsme dostali rozhodnutí z ministerstva o prohlášení Hajnišova mlýna kulturní památkou," potvrdil informace starosta Třebechovic Jiří Němec s tím, že na svém zasedání rada města uložila městskému úřadu připravit podklady pro podání takzvaného rozkladu.

„Rada mi uložila, abych svolal v přiměřeném termínu zastupitelstvo za účelem projednávání rozkladu a možného odeslání na ministerstvo," doplnil starosta, který vyjádření třebechovických zastupitelů považuje v tak velké věci za potřebné.

Pokud město podá odvolání, respektive rozklad – s největší pravděpodobností se tomu tak i začátkem března stane – o věci by měl v poslední instanci rozhodnout ministr kultury.

Bojovali i občané

Kauza kolem prohlášení mlýnu za památku však rozděluje třebechovickou veřejnost. Zastánci demolice argumentují i tím, že rekonstrukce objektu je nesmyslně finančně náročná.

Nicméně druhý tábor, jehož iniciativa mlýn zachránila pět minut před dvanáctou, zastává názor, že mlýn je výjimečnou památkou hodnou záchrany.