Pro město to znamená příval asi dvaceti tisíc fanoušků tohoto hudebního žánru, kteří se nebudou zdržovat jen ve Festivalparku na letišti, ale vyrazí i do centra města.

Na festival začali přijíždět první návštěvníci již včera, protože se konala takzvaná warm-up party. A patrné to bylo v hradeckých supermarketech. Čeští, ale i zahraniční fandové hiphopové scény brali útokem Kaufland na Pilnáčkově ulici, kde se tvořily dlouhé fronty.

Obyvatelé krajské metropole se až do neděle mohou setkat v okolí Festivalparku nejen s tisíci příznivců hudby, ale i s dopravními omezeními či se zvýšeným počtem policistů. V okolí letiště je tradičně omezen provoz, na festival jezdí speciální autobusové linky.

„S ohledem na zvýšený pohyb zejména chodců v okolí letiště žádáme řidiče i ostatní účastníky silničního provozu o maximální pozornost a ohleduplnost,“ uvedl tiskový mluvčí policie Jan Čížkovský.

Na klidný průběh a na veřejný pořádek a dopravu v okolí Festivalparku dohlíží policisté z dopravní, pořádkové, kriminální či cizinecké policie.

Městská police se soustředí na veřejný pořádek ve městě a v okolí areálu letiště. Koordinuje dopravu a návštěvníkům festivalu pomáhá s orientací ve městě. V ulicích města pracuje i antikonfliktní tým.

„Vzhledem k tomu, že i letos předpokládá policie velkou účast návštěvníků i ze zahraničí, spolupracuje s polskými kolegy,“ poznamenal Čížkovský.

Hlídky u řidičů kontrolují alkohol a jiné návykové látky. Policisté se zaměřují rovněž na nákupní centra, kde v minulosti docházelo k drobným krádežím a také na místa, kde docházelo ke škodám na majetku občanů například ke sprejerství.

Hip Hop Kemp policie zařazuje mezi nejrizikovější akce, které se v Hradci Králové konají.

Loni policisté zasahovali v areálu proto prodejcům drog. Zadrželi dvanáct lidí a deset obvinili z nedovolené výroby a nakládání s psychotropními látkami. Kriminalisté navíc zajistili u podezřelých různé druhy drog včetně tří kilogramů marihuany a také 200 tisíc korun jako výnos z prodeje drog. Kvůli problémům s drogami i nepořádkem byl festival vyškrtnut z Calendaria Regina, tedy prestižního seznamu kulturních akcí, které podporuje město Hradec Králové. Pořadatelé přišli o dotaci ve výši 400 tisíc korun.