Nové cyklostezky, rekonstrukce ulic S. K. Neumanna a Dukelské, začátek obnovy Benešovy třídy, cyklodům, hřiště Bavlna či Slavia, nové mateřské školy, dopravní hřiště v Třebši, čtyři pruhy do Pardubic či začátek dokončení dálnice D11 do Hradce Králové.

To je výčet úspěchů, o které se někdy více a jindy méně, zasloužilo vedení krajské metropole. Na druhou stranu stále vládnoucí představitelé města mají i resty. Tím je například fotbalový stadion, který se stále ještě nezačal opravovat, rekonstrukce křižovatky Mileta či oprava Velkého náměstí, které působí spíše jako obří parkoviště.

„Jsem hrozně ráda, že se město pustilo do rekonstrukce Benešovky. Poslední dobou se to tam mění jednoznačně k lepšímu. Naopak mi vadí, jak to vypadá u Atria. Když tu čekám na autobus, tak se docela bojím," svěřila se Eliška Vítková z Hradce Králové.

Opraví náměstí?

Velkou neznámou pro obyvatele Hradce Králové je už několik let rekonstrukce Velkého náměstí.

Tu magistrát slibuje už roky. Problém není jen v přístupu města, ale také v majitelích domů na náměstí. Některým se plány nezdají. Lidé toho ale také začínají mít dost.

„Štvou mě průtahy v rekonstrukci Velkého náměstí, Hradec si zaslouží pěkné historické náměstí, které není poblité asfaltem a zastavěné auty.  Štve mě vymýšlení předražených zbytečností, jako jsou podzemní garáže pod třídou Karla IV. nebo lávka k Aldisu," potvrdil Martin Šrám na facebooku Hradeckého deníku.

Naopak si podle něj zaslouží pochvalu náplavky u Labe či cyklostezka v hradeckých lesích či stabilizace situace kolem oblíbeného kina Centrál.

Ukáže se u voleb

Výsledek inventury? Kladů i záporů, které zastupitelé za svoje volební období udělali, se jistě najde celá řada.

Záleží na občanech Hradce Králové, jak jim jejich počítání u voleb spočítají. Kdo bude novým primátorem je právě jen na vás.

Koho máme na radnici
Lékař Zdeněk Fink z Hradeckého demokratického klubu, který je členem královéhradeckého zastupitelstva od roku 1998,  se stal primátorem Hradce Králové až více než dva měsíce po volbách v roce 2010. Dostal od zastupitelů 20 hlasů, jeho tehdejší rivalka Hana Orgoníková, kterou navrhla ČSSD získala šestnáct z celkového počtu 37 hlasů. Jeden z odevzdaných hlasů byl neplatný.

Zastupitelstvo města:Primátor Hradce Králové Zdeněk Fink.Zdeněk Fink, primátor (na snímku)

Martin Soukup, radní
Josef Krofta, radní
Anna Maclová, radní
Jindřich Vedlich, radní
Jan Michálek, radní
Vladimír Springer, radní
Vladimíra Šilhánková, radní
Naďa Štěrbová, radní
Rudolf Dus
Lenka Fialová
Pavla Finfrlová
Martin Hanousek
Alois  Havrda
Alexandr Hrabálek
Lenka Jaklová
Otakar Kalenda
Jiří Kocourek
Irena Krčmová
Leos Kučera
Taťana Lankašová
Vladimír Lesák
Bohuslav Melichar
Richard Nádvorník
Libor Nejedlý
Tereza Nyklíčková
Vlastimil Ondráček
Milan Sommer
Ladislav Škorpil
Lubomír Štěpán
Arnošť Urban
Oldřich Vlasák
Ivan Vodochodský
Adam Záruba
Lenka Zídková
Libor Žák
Petr Žďánský

Částečná proměna rekonstruované třídy E. Beneše v Hradci Králové.Úspěch: „Benešovka"Na opravu Benešovy třídy (na snímku) čekali její obyvatelé dlouhá léta. Konečně se dočkali a už nyní si užívají oddychovou zónu 
s fontánkami, novými stromy, cyklostezkou i chodníky. Stavbaři pokračují v rekonstrukci i dalších částí.

Průšvih: CentrálKvůli dluhům musel skončit v roce 2012 ředitel kina Centrál Leoš Kučera. Kauza ho stála také místo náměstka hradeckého primátora. Dodnes si město musí pronajímat 
za 27 tisíc korun měsíčně promítací techniku.

Dluh: StadionNový fotbalový stadion není dluhem jen nynějších zastupitelů, ale ani za jejich vlády se městu nepodařilo začít rekonstruovat. A čas na výjimku fotbalové ligy pomalu končí.

Teplo zdražilo za čtyři roky o 125 korun

OpatoviceDrahé teplo. To je problém, který trápí Hradečáky závislí na dodávce tepla a teplé vody z nedaleké opatovické elektrárny.

Od 1. srpna nyní 24 tisíc hradeckých domácností platí 469 korun za gigajoule (GJ) tepla. Před čtyřmi lety rodiny zaplatily za stejnou jednotku 344 korun.

Městská společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové, která zajišťuje dodávky tepla v Hradci Králové, letošní zdražení zdůvodnila teplou zimou, kdy jí klesla tržby.

I přes zdražení ale dálkové teplo z Opatovic zůstává jedno z nejlevnějších v republice. Celorepublikově stojí teplo průměrně téměř 600 korun za GJ.

Do městské kasy zase putují poplatky za odpad. Pětistovku platí každý občan od 14ti let s trvalým bydlištěm na území Hradce Králové. Stejně platí například v sousedních Pardubicích či blízkém Novém Bydžově.

Další peníze město získává také z poplatků za psy. Majitelé mazlíčků, kteří bydlí v bytovém domě, zaplatí dvanáct set korun za rok. V rodinném domě chovatelé musí z peněženky vytáhnout pouze tři stovky.

Komunální volby jsou za dveřmi. Co chystáme?
Předvolební zpravodajství chystáme pro čtenáře Hradeckého deníku i na následující týdny. Čekají vás další ankety, zajímavé články a posvítíme si i na naše politiky. Je něco, co vás v souvislosti s komunálními volbami na Hradecku opravdu pálí, něco, z čeho máte radost nebo naopak něco, co vás trápí? Neváhejte 
a ozvěte se nám na náš facebookový profil nebo na e-mail veronika.skrivanova@denik.cz.

Rozpočet města je veřejný. Stačí párkrát kliknout

Jak je na tom rozpočet krajského města? To si může zjistit naprosto kdokoliv. Stačí se podívat na stránky města, kde jsou tyto informace on-line k dispozice.

Hospodaření Hradce je tu dokonce shrnuto až do roku 2008. A to v přehledných statistikách a grafech. Klikací rozpočet města, jak se projekt nazývá, dokonce získal v rámci soutěže o nejlepší projekty ve veřejné správě v roce 2013 speciální ocenění v kategorii projekty měst.

A jak tedy vypadá rozpočet v tomto roce? Příjmy jsou tu zaznamenány ve výši 1 909 757 korun, výdaje pak 2 571 497 korun.

V rozpočtu města se lze například dočíst, kolik peněz bylo vydáno na regeneraci Benešovy třídy, jaké byly dotace na provoz městské hromadné dopravy, kolik padlo na platy zaměstnanců nebo kolik Hradec stála péče o veřejnou zeleň. Stejně tak tu jsou rozepsány i příjmy města.

Anketa: Rozvíjel se Hradec poslední čtyři roky podle vašich představ?

Spokojenost? Půl na půl, ukázalo hlasování
Byli jste poslední čtyři roky spokojeni s vedením Hradce Králové? V posledním týdnu jste mohli hlasovat v anketě na webu Hradeckého deníku.
Spokojeno s vedením města bylo 49 % a nespokojeno 51 % hlasujících.
Za vaše hlasy v anketě i veškeré došlé připomínky k tématu vám děkujeme

Adam Souček: Hradec jako své rodné město mám moc rád. MHD mě doveze, kam potřebuji, i když by mohlo jezdit častěji. Oceňuji stánky s kebabem, ten tu umějí. Vadí mi ale, že se tu čím dál víc zabydlují Romové, kteří dělají hluk a nepořádek.

Stanislava Zumrová: Vadí mi, že linka č. 9 už neprojíždí centrem Malšovic. Pracuji v nemocnici a byl to jediný spoj, který mě na směnu dostal  před šestou ranní. Spoj částečně nahradila linka č. 8, ale první jede kolem půl sedmé a to je pro mě pozdě.

Alena Stehlíková: Nejsem spokojená s opraveným náměstí 28. října. Je tam jen samý beton a chybí tam zeleň, která by dělala aspoň trochu stín. V létě si tam nebylo vůbec kam sednout. Jinak si v Hradci nemám na co stěžovat a jsem spokojená.

Ondřej Král: V Hradci jsem se narodil a žiji tu s krátkou přestávkou celý svůj život. Je to krásné město, které nabízí spoustu úžasného vyžití. Ať už jde o Stříbrňák, akce, co se konají ve městě nebo třeba nádhernou architekturu Josefa Gočára.