Pokud si budete chtít jít o víkendu zaplavat do hradeckého plaveckého areálu, budete mít smůlu. Padesátimetrový bazén totiž obsadí sportovci a potencionální olympionici.

„Uskuteční se zde 1. kolo z desetikolového Českého poháru v plavání v roce 2016 – Velká cena Hradce Králové. V našem krajském městě se bude na vrcholové úrovni zahajovat olympijská sezóna pro závodní plavání. Toto je první příležitost na území České republiky ke splnění limitu na letní Olympijské hry v Rio de Janeiro 2016," prozradila Jaroslava Bernhardová, ředitelka Správy nemovitostí Hradec Králové, která areál provozuje.

Mezinárodní účast

Plavecký klub Hradec Králové očekává velkou účast, představit se má zhruba 550 sportovců a kromě reprezentantů České republiky, přijedou také zahraniční účastníci z Polska, Rakouska a Nizozemí.

Na základě zkušenosti z loňského roku bude závodníkům k dispozici i Aquacentrum v Městských lázních, pro tzv. vyplavání po závodech a pro veřejnost bude Aquacentrum také uzavřeno. Po závodě by se totiž měl závodník vždy vyplavat, a to mírnou intenzitou něco mezi 600 až 1000 metry. Vzhledem k velké konkurenci na Velké ceně, bude chtít každý závodník podat co nejlepší výkon. Aby ho mohl podávat opakovaně během dne, je nezbytné, aby urychlil látkovou výměnu, rozběhl metabolismus a připravil tělo na další závod. Jediná cesta, která k tomu vede, je vyplavání. Fanoušci se mohou přijít zdarma podívat na Velkou cenu Hradce Králové z galerie padesátimetrového bazénu.

Do vody až později

Do Aquacentra se veřejnost dostane až v sobotu od 18 do 22 hodin a v neděli od 14 do 20 hodin. „Aby návštěvníci nepřišli zkrátka, během těchto dvou dnů prodlužujeme pobyt v Aquacentru o 20 minut navíc, a to zdarma pro všechny druhy vstupného. To znamená, že nejen jednorázoví návštěvníci, ale i majitelé čipových hodinek můžou využít navíc 20 minut pobytu v relaxační zóně Aquacentra v Městských lázních," dodala Bernhardová.