Je tady nová studie ukazující možnost postavit stadion v režii města. A také stále běžící projekt (spojení s obchodním centrem), který se však mění.

První cestu bude zkoumat auditor, jenž řekne, zda jsou náklady reálné. Druhou mají v rukou právníci i zastupitelé.

A černobílí dál hrají o postup do ligy na nejšerednějším stadionu v Evropě.

Jak nakonec dopadne případ pojmenovaný Nový fotbalový stadion v Hradci? To je otázka pro proslulého inspektora Colomba – ale i jeho neviditelnou ženu. Sám by ho totiž detektiv, ač je neuvěřitelně mazaný, nevyřešil.

Deník vybírá některé otázky, jež se kolem stavby objevují. A snaží se na ně najít odpověď. Jenže není to rozhodně jednoduché.

Obě trasy, jimiž by se město mohlo vydat, jsou totiž pořádně klikaté.

Kolik by stál stadion spojený 
s obchodním centrem?

Tuto cestu podporuje fotbalový klub v čele s ředitelem Richardem Juklem. Není divu, týmu by zajistil po deset let roční příspěvek kolem 
17 milionů korun. K tomuto sponzorství se zavázal developer ECE, jenž měl projekt stadionu spojeného s obchodním centrem zajišťovat.

Město by za arénu zaplatilo 360 milionů. Jenže jsou tady ALE. Zaprvé by přišlo o pozemky, kde by centrum stálo, zadruhé by vznikl v Malšovicích velký obchoďák. A za třetí by se muselo mužstvo aspoň na rok přestěhovat.

Kolik by stál městský stadion podle nové studie, již si nechalo vypracovat město jako záložní variantu?

Její zastánci mluví přibližně o 320 milionech. Jenže i tato verze má velká ALE.

Zaprvé by nebyly kryté všechny tribuny, jen jedna celá a druhá zčásti. A to, přiznejme si, je návrat tak do osmdesátých let. Zadruhé projektanti vlastně neřeší parkování. Jen navrhují variantu parkovacího domu, který by vyšel na 160 milionů. Zastánci se navíc ohání tím, že v tomto případě by nešlo o novou stavbu, ale o rekonstrukci, a tak nebude potřeba tolik míst pro auta. Jenže to je jen klička, typická česká vyčůranost.

Zatřetí 320 milionů je základní suma. Projekt počítá 
s dalšími náklady přibližně ve výši 150 milionů, které by dotvořily stadion do moderní podoby (jde o tělocvičny, wellness…). Tedy jsou nutné, ač autoři tvrdí opak.

Stadion se, už kvůli finanční náročnosti, musí stát dalším z center města. A to nejen při zápasech.

Která cesta je reálnější?

Tady nastupuje paní Colombová. To je složité říct – a bude to předmětem i politického boje na radnici.

Nyní je v trháku projekt 
s developery, zkrátka s obchodním centrem.

Jenže ten brzdí fakt, že společnost ECE, velikán na této frontě, přibral do hry HB Reavis, mnohem menšího hráče. A město (tedy jeho právníci a posléze zastupitelé) musí rozhodnout, zda je to košer, či nikoli.

Dodatkem v této otázce je fakt, že se kontrakt s ECE musí sladit s novým občanským zákoníkem, jenž začal platit na začátku roku.

Světlo by mělo přinést květnové zasedání zastupitelstva. Na něm se bude mluvit 
o pokračování spolupráce 
s developery. Ale je skoro jisté i to, že na přetřes přijde nová studie a její zastánci ji budou tlačit do centra dění.

Jak zpívají Voskovec 
s Werichem: Nikdy nic není definitivní.